Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 98 ετών άφησε ο Μανώλης Γλέζος.
Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Το ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής: «Τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του Μανώλη Γλέζου εκφράζουν η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ”Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center”, στο οποίο εξέπνευσε σήμερα, σε ηλικία 98 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο αγωνιστής της Δημοκρατίας και σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης νοσηλευόταν από τις 18 Μαρτίου και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε».
Η πορεία του Μανώλη Γλέζου
Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε το 1922 στη Νάξο, έχοντας καταγωγή τόσο από εκείνο το νησί όσο και από την Πάρο (καταγωγή της μητέρας του). Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στη Νάξο.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το σχολείο. Το 1940 εισήχθη στην πρώην ΑΣΟΕΕ. Κατά την διάρκεια των σπουδών του πρωτοστάτησε στην αντίσταση, συμμετέχοντας στην ΟΚΝΕ, στο ΕΑΜ Νέων και στην ΕΠΟΝ. Για την δράση του τιμωρήθηκε με φυλακίσεις, βασανιστήρια και διώξεις.
Η ημέρα που τον καθιέρωσε στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ήταν η 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από τα βράχια της Ακρόπολης. Το γεγονός στάθηκε αφορμή θαυμασμού για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, δίνοντας κουράγιο στον αγώνα για την ελευθερία. Οι κατοχικές δυνάμεις διέταξαν την θανατική ποινή.
Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’40 καταδικάστηκε δις εις θάνατον, όμως οι ποινές δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Το 1950 οι ποινές μετετράπησαν σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε το 1954.
Μεταπολεμικά δραστηριποιήθηκε αρχικά στο ΚΚΕ και μετά στην ΕΔΑ. Στις εκλογές του 1951 εξελέγη βουλευτής με την ΕΔΑ, παρότι βρισκόταν στη φυλακή. Το 1958 δικάστηκε για «εσχάτη προδοσία». Το 1961 εξελέξη εκ νέου βουλευτής με την ΕΔΑ, όντας για μια ακόμη φορά φυλακισμένος.
Κατά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη μαζί με άλλους πολιτικούς της εποχής και οδηγήθηκε -κατά σειρά- σε Γουδή, Πικέρμι, Γενική Ασφάλεια, Γυάρο, Λέρο και Ωρωπό, απ’ όπου αποφυλακίστηκε το 1971.
Μετά το 1974 εντάχθηκε σε ΕΔΑ και ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εξελέγη, ως συνεργαζόμενος, βουλευτής και ευρωβουλευτής τη δεκαετία του ’80.
Το 1986 στράφηκε στη γεννέτειρά του, τη Νάξο, βάζοντας υποψηφιότητα ως κοινοτάρχης της Απειράνθου. Οι συγχωριανοί του τον επέλεξαν για το αξίωμα του κοινοτάρχη, με τον ίδιο να καθιερώνει έναν τύπο άμεσης δημοκρατίας.
Το 2002 εξελέξη νομαρχιακός σύμβουλος στη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς με τον συνδυασμό «Ενεργοί πολίτες» που υποστηρίχθηκε από τον Συνασπισμό.
Το 2012 επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς εξελέγη βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δύο βουλευτικές εκλογές. Η τελευταία κάθοδός του στον πολιτικό στίβο ήταν στις δεύτερες εκλογές του 2015, όταν τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας.
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση ήταν στη δίκη της Χρυσής Αυγής το 2018, όταν στάθηκε δίπλα στη Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονηθέντα Παύλου, από το μέλος της οργάνωσης, Γιώργο Ρουπακιά.
Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου
Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά με θερμά λόγια τον Μανώλη Γλέζο.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε σε μήνυμά του στο Facebook: «Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας.
Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία.
Υπήρξε, όμως, ταυτόχρονα, και ένας γλυκός άνθρωπος. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου. Θα μας λείψει πολύ…
Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους. Αλλά η ζωή του αφήνει την Ελλάδα πλουσιότερη. Γιατί το παράδειγμα του – το παράδειγμα μιας ζωής αγνού πατριώτη και αληθινού μαχητή- μένει φωτεινός οδηγός για όλους. Και μας οπλίζει με δύναμη, ώστε να ξεπερνούμε ενωμένοι δυσκολίες όπως οι σημερινές.
Μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: «Έφυγε ένας μεγάλος, διαχρονικός, Αντιστασιακό και ένας εξίσου μεγάλος υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Μακάρι το τεράστιο κενό που αφήνει πίσω του να το καλύψει η εκ μέρους όλων μας μίμηση του απαράμιλλου παραδείγματός του».
Κατόπιν, ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, έγραψε στο Twitter: «O Μανώλης Γλέζος, τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω και να με δεχθεί στο σπίτι του, ήταν μια μεγάλη μορφή της Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής”, σημειώνει ο κ. Δένδιας. “Η στάση του ενέπνευσε όλους μας, πέρα από ιδεολογίες και κόμματα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής. Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής».
Τέλος, ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, έγραψε στο Twitter: «Ο Μανώλης Γλέζος μας άφησε σε μια σκληρή στιγμή για τους αδύναμους του κόσμου για τους οποίους έδωσε αγώνα πατριωτικό και διεθνιστικό. Εν ζωή ενέπνευσε από τον Πικάσο μέχρι την τελευταία επαναστάτρια. Από σήμερα θα εμπνέει τους επόμενους να δίνουν ξανά και ξανά τον ίδιο καλό αγώνα».