Χωρίς λύση συνεχίζονται οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ένωσης δεν έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο που θα καλυφθεί το κενό των 60-75 δις ευρώ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως έγινε γνωστό από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όλες οι πλευρές καλούνται να προβούν σε υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός.
Οι χώρες με μεγαλύτερη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό σε σύγκριση με ό, τι λαμβάνουν θα κληθούν να συμμετέχουν με μεγαλύτερο μερίδιο, την ώρα που εκείνες με μικρότερη συνεισφορά συγκριτικά με τα ποσά που λαμβάνουν από επιχορηγήσεις (π.χ. Ελλάδα) οφείλουν να μειώσουν τις δαπάνες τους.
Μέχρι στιγμής, πέντε κράτη-μέλη (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία και Δανία) είναι οι χώρες που εμφανίζονται δύσκαμπτες ως προς την επίλυση του αδιεξόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις χώρες με την μεγαλύτερη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της διαφωνίας τους με το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο είναι η συνέχιση της λήψης των επιστροφών που προβλέπει ο κοινοτικός προϋπολογισμός (6,4 δις ευρώ), καθώς επίσης και η μη υπέρβαση του ορίου του 1% του ΑΕΠ για τον επταετή προϋπολογισμό της ‘Ενωσης.
Η έκβαση των συζητήσεων κρίνεται σημαντική, αφού μια αποτυχία τους θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή προγραμμάτων της ΕΕ.
Χαρκατηριστικά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «δεν μπορούν να γίνουν περισσότερα με λιγότερα».