Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
68 views 2 sec 0 Comment

EBRD: Ανάπτυξη 2,4% της ελληνικής οικονομίας το 2023

proskiniogr - 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Σε ρυθμούς ανάπτυξης θα κινηθεί η ελληνική οικονομία και το 2023, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στοιχείο που θα διατηρηθεί και το 2024.

Πιο αναλυτικά, η EBRD προβλέπει ανάπτυξη 2,3% το 2023, με το ΑΕΠ να ενισχύεται από την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Ταυτόχρονα, η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να βρίσκεται σε ανοδική πορεία από τον Δεκέμβριο του 2022 (στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο του 2023) και τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) να φτάνει σε υψηλό 17 μηνών (111,7 μονάδες τον Αύγουστο του 2023).

Αναφορικά με την ανεργία, η EBRD εκτιμά ότι θα μειωθεί στο 10,8% τον Ιούλιο του 2023

Ακόμα, παρά τις ανησυχίες για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (9,7% του ΑΕΠ το 2022), οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο πληθωρισμός έπεσε σημαντικά τον Ιούλιο του 2023 (2,5%), έπειτα από την σημαντική άνοδο που σημειώθηκε το 2022 (άνω του 12%).

Επιπλέον, το δημόσιο χρέος μειώθηκε από 200% το 2020 σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της υψηλής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και των περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Τέλος, η υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται με δάνεια και επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ προχωρά θετικά, μετριάζοντας τους κινδύνους που προέρχονται από τις παγκόσμιες και περιφερειακές αναταράξεις.

Ετικέτες: EBRD, Ελληνική Οικονομία

PREVIOUS

Συρία: Συγκρούσεις ανάμεσα σε κουρδικές και κυβερνητικές δυνάμεις – 25 νεκροί

NEXT

Γερμανία: Απαγόρευση λειτουργίας της νεοναζιστικής ομάδας Artgemeinschaft
Related Post
11 Αυγούστου, 2021
Τα 9 μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την στήριξη των πυρόπληκτων
14 Οκτωβρίου, 2020
Ο Λαγός προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποφύγει το ένταλμα σύλληψης στις Βρυξέλλες –
30 Μαρτίου, 2022
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι εντός της ημέρας
26 Μαΐου, 2019
Η ώρα των αποτελεσμάτων – Το τελικό exit poll για τις Ευρωεκλογές: Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved