Κορωνοϊός-Σουηδία: Μείωση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες - Επιτυχής η αμφιλεγόμενη στρατηγική;

by Γιάννης Διαμάντης

Σε σταθερή πορεία βαίνουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη Σουηδία, με τον αριθμό τους να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) δείχνουν ότι το σύνολο των νέων κρουσμάτων της σκανδιναβικής χώρας για το 14ημερο που προηγήθηκε της Τρίτης αντιστοιχούσε σε 22,2 ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ισπανία, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τα 279, τα 158.5 στη Γαλλία, τα 118 στην Τσεχία, τα 77 στο Βέλγιο και τα 59 στη Βρετανία.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώνονται από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή φανερώνουν ότι η πορεία των κρουσμάτων βρίσκεται στα επίπεδα του Μαρτίου. 

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας υγείας δείχνουν ότι το 1,2% από τα 120.000 τεστ που διενεργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα βγήκαν θετικά.

Επιπλέον, η Σουηδία καταγράφει λιγότερες λοιμώξεις από την Δανία και τη Νορβηγία.

Σε δηλώσεις του στο France 24, ο επιδημιολόγος της χώρας, Άντερς Τέγκνελ, δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, τονίζοντας ωστόσο ότι στο τέλος θα φανεί η οριστική εικόνα της ακολουθούμενης στρατηγικής.

Ακόμα, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι υψηλοί αριθμοί θυμάτων οφείλονται στην μη αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου στα γηροκομεία, τα οποία αποτέλεσαν την κύρια αιτία για τον υψηλό αριθμό θανάτων.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, Γιόχαν Κάρλσον, σημείωσε ότι δόθηκε έμφαση στην πειθώ των πολιτών για την τήρηση των μέτρων, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχουν άλλα τρικ μέχρι να καταστούν διαθέσιμες ιατρικές λύσεις, και κυρίως εμβόλια. Ο σουηδικός πληθυσμός έχει πειστεί».

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία δεν επέλεξε την στρατηγική του γενικού Lockdown, όπως έπραξαν όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, η κυβέρνηση αποφάσισε την συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων για τις τάξεις κάτων των 16 ετών, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ανθρώπων και προέβη σε σύσταση προς τα άτομα ανω των 70 ετών για αυτοαπομόνωση.

Επίσης, συστάθηκε η εργασία από το σπίτι, ενώ τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια παρέμειναν ανοιχτά.

Τέλος, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική.