Απεβίωσε ο θεμελιωτής της ειρηνευτικής συμφωνίας της Βόρειας Ιρλανδίας Τζον Χιουμ

by Γιάννης Διαμάντης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών άφησε ο θεμελιωτής της ειρηνευτικής συμφωνίας της Βόρειας Ιρλανδίας, Τζον Χιουμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας, ο Τζον Χιουμ απεβίωσε έπειτα από μια σύντομη ασθένεια.

Γεννηθείς στο Λόντοντερι της Β. Ιρλανδίας, ο Τζον Χιουμ υπήρξε Ρωμαιοκαθολικός. Αρχικά, επιθυμούσε να γίνει ιερέας, όμως μετά την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου στράφηκε στις σπουδές Ιστορίας και γαλλικής γλώσσας.

Ο ίδιος δίδαξε για χρόνια στο Λόντοντερι, πόλη που γνώρισε την ένταση των συγκρούσεων. Εξελέγη ως ανεξάρτητος βουλευτής στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας το 1969 και τον επόμενο χρόνο υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP).

Το 1983 εξελέγη βουελυτής στο βρετανικό κοινοβούλιο, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Χιουμ συνεισέφερε τα μέγιστα στο διάλογο μεταξύ του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, και του ηγέτη του Τζέρι Ανταμς.

Σε ανάρτηση στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, αποχαιρέτησε τον «εξαιρετικό άνδρα, αρχιτέκτονα της ειρήνης, πολιτικό, ηγέτη, υπέρμαχο των ατομικών δικαιωμάτων».

Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σε πολύ στενό κύκλο ατόμων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.