Χονγκ Κονγκ: Αντιδράσεις από την Βρετανία για το νόμο της Κίνας

by Γιάννης Διαμάντης

Την πλήρη αντίθεσή της στο νόμο που ψήφισε η Κίνα για την επαρχία του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε η Βρετανία.

Σε αναφορά του στο Κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «η ενεργοποίηση και επιβολή αυτού του νόμου εθνικής ασφάλειας συνιστά ξεκάθαρη και κατάφωρη παραβίαση της Σινοβρετανικής Κοινής Διακήρυξης».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος υποστήριξε πως το Λονδίνο θα μείνει πιστό στη δέσμευσή του για προσφορά στους κατόχους Βρετανικού Εθνικού Υπερπόντιου (BNO) διαβατηρίου στο Χονγκ Κονγκ ανοίγοντας το δρόμο προς την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι 350.000 πολίτες διαθέτουν αυτό το προνόμιο, ενώ 3.000.000 έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο ΥΠΕΞ, Ντόμινικ Ράαμπ, προαναγγέλοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διαδικασία που περιέγραψε ο Μπόρις Τζόνσον.

Όπως είπε, όσοι έχουν τέτοιου είδους καθεστώς θα τους χορηγηθεί περιορισμένη άδεια πέντε ετών στη Βρετανία, με την οποία μπορούν να εργαστούν ή να σπουδάσουν. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση για καθεστώς εγκατάστασης και μετά από επιπλέον 12 μήνες με αυτό το καθεστώς να καταθέσουν αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας. 

Το καθεστώς του Χονγκ Κονγκ, βάσει του οποίου ισχύει το περίφημο «Μια χώρα, δύο συστήματα», είχε συμφωνηθεί το 1984 μεταξύ του -τότε- Προέδου της Κίνας, Ζάο Ζιγκιάνγκ, και της Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ. Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, ο πρόσφατα ψηφισθέντας νόμος φέρει καίριο πλήγμα στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα.