Γαλλία: Φυλάκιση πέντε ετών για τον Φρανσουά Φιγιόν

by Γιάννης Διαμάντης

Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, τα δύο εκ των οποίων είναι χωρίς αναστολή.

Η απόφαση σχετίζεται με την υπόθεση πλασματικής θέσης εργασίας, η οποία βρίσκεται στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Ειδικότερα, ο Φιγιόν κατηγορήθηκε για καταβολή στην σύζυγό του, Πενέλοπι Φιγιόν, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την εργασία της ως κοινοβουλευτικής βοηθού, με την ίδια να έχει εργαστεί ελάχιστα σ' αυτή την θέση.

Παράλληλα, το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ στον Φιγιόν, καθώς επίσης και απαγόρευση εκλογής σε αιρετό αξίωμα για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ακόμα, η σύζυγος του πρώην Γάλλου Πρωθυπουργού καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή.

Επιπλέον, επιδικάστηκε με πρόστιμο 375.000 ευρώ, όπως και απαγόρευση εκλογής σε αιρετό αξίωμα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σημειώνεται πως το ζεύγος Φιγιόν και ο συγκατηγορούμενός του, Μαρκ Ζουλό, καταδικάστηκαν να επιστρέψουν στο γαλλικό κοινοβούλιο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο συνήγορος της οικογένειας, Αντονέν Λεβί, προανήγγειλε την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης, δηλώνοντας ότι η απόφαση αποτελεί προϊόν συνωμοσίας κατά του πρώην πολιτικού.

Η υπόθεση απασχολούσε την πολιτική ζωή της χώρα στις προεδρικές εκλογές του 2017, όταν το κόμμα των Ρεπουμπλικανών στο οποίο ανήκει ζήτησε την παραίτησή του. Από την πλευρά του, ο Φιγιόν δεν υπέκυψε στις φωνές, θέτοντας υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές.

Παρ' όλα αυτά, η υπόθεση επηρέασε τον ίδιο, με αποτέλεσμα να μην προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.