Γαλλία: Ήττα του κόμματος Μακρόν στις δημοτικές εκλογές - Προς ανασχηματισμό κυβέρνησης η χώρα

by Γιάννης Διαμάντης

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το κόμμα «Η Δημοκρατία Εμπρός» του Εμμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Γαλλία.

Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι Πράσινοι, οι οποίοι επικράτησαν σε πόλεις που θεωρούνταν προπύργια της Κεντροδεξιάς και των Σοσιαλιστών.

Συγκεκριμένα, επικράτησαν σε πόλεις, όπως η Γκρενόμπλ, η Μπεζανσόν, η Τουρ και το Πουατιέ, πιστοποιώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών.

Ταυτόχρονα, οι Σοσιαλιστές επικράτησαν στο Παρίσι, με την υποψήφιά τους, Αν Ινταλγκό, να επανεκλέγεται ως Δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας. Επιπλέον, οι ίδιοι επικράτησαν στη Λιλ, στη Ρεν, στη Ναντ, στην Κλερμόν, στην Φεράν, στο Λε Μαν, στο Ντιζόν, στο Νανσί και στη Μονπελιέ.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικανοί (Κεντροδεξιά) επικράτησαν σε Τουλούζ και Νίκαια, ενώ η ακροδεξιά της Μαρί Λεπέν αναδείχθηκε νικήτρια στην Τουλόν.

Μοναδική επικράτηση του κόμματος Μακρόν ήταν στην Χάβρη, όπου επικράτησε ο Πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ.

Το αποτέλεσμα αναγκάζει τον Γάλλο Πρόεδρο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, με στόχο την αλλαγή της αρνητικής εικόνας που έχει διαμορφωθεί.

Επιπλέον, ο Μακρόν φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην ενίσχυση της «πράσινης οικονομίας», αυξάνοντας τους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση.