Ένταση στα σινο-ινδικά σύνορα - Τρεις νεκροί Ινδοί στρατιώτες

by Γιάννης Διαμάντης

Θερμό επεισόδιο έλαβε χώρα στα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Κίνας στην κοιλάδα Γκαλουάν, με τρεις Ινδούς στρατιώτες να πέφτουν νεκροί από κινεζικά πυρά.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών στη συγκεκριμένη περιοχή, η κυριαρχία της οποίας τίθεται υπό αμφισβήτηση, έχει αυξηθεί, με τα περιστατικά μεταξύ στρατιωτών να κάνουν συχνά την εμφάνισή τους.

Μάλιστα, στις 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ ανώτερων στρατιωτικών αξιωματικών, με σκοπό την εύρεση ενός κοινού σημείου επαφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί επεισόδιο στο ορεινό συνοριακό πέρασμα Λούκα Λα κοντά στο Θιβέτ, κατά το οποίο επτά Κινέζοι και τέσσερις Ινδοί τραυματίστηκαν ελαφρά στην οροσειρά των Ιμαλαίων.

Λίγη ώρα μετά το συμβάν, ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ της Κίνας, Ζάο Λιζιάν, είπε χαρακτηριστικά: «Προτρέπουμε την Ινδία να συναντήσει την Κίνα στα μισά του δρόμου και να αποφύγει τη λήψη μέτρων που ενδέχεται να κάνουν πιο δύσκολη την κατάσταση των συνόρων και να δημιουργήσουν ευνοικές συνθήκες για μία ένοπλη σύρραξη.Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διπλωματική επικοινωνία για το ζήτημα των συνόρων».