Συρία: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν

by Γιάννης Διαμάντης

Η συμφωνία μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Συρία είναι γεγονός. Οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Οι προβλέψεις

Αρχικά, η συμφωνία προβλέπει την συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας στην ακεραιότητα της χώρας και στην ανάγκη να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την εξομάλυνση της κατάστασης διά της πολιτικής οδού και την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές σύμφώνησαν για τον τερματισμό της έντασης στο σημείο που βρέθηκε πριν από την συνάντηση των δύο Προέδρων.

Η πιο σημαντική πρόβλεψη αφορά την κοινή περιπολία Ρώσων και Τούρκων του αυτοκινητοδρόμου Μ4 που συνδέει την Λατάκια με την Σαρακέμπ, η οποία εντάσσεται σε έναν «διάδρομο ασφαλείας» 6 χλμ προς τα βόρεια και τα νότια. Έτσι, η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να μεταφέρει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή, αλλά η φύση των τουρκικών επιχειρήσεων θα αλλάξει.

Κατά συνέπεια, η συμφωνία δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να ισχυροποιήσει σε στρατιωτικό προσωπικό την παρουσία της στη Συρία. Παρ' όλα αυτά, η Ρωσία είναι εκείνη που διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης στη Συρία.