Κομισιόν: Ετοιμάζεται πρωτοβουλία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

by Γιάννης Διαμάντης

Σχέδιο για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως έγινε γνωστό, το πλάνο παρουσιάστηκε στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ έτυχε της απαραίτητης έγκρισης. Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν προβλέπεται να στηρίξει την Ελλάδα μέσω της μεταφοράς των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, η Πρόεδρος του θεσμού, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το θέμα κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες.

Το ζήτημα αναμένεται να φέρει εις πέρας η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία θα βρεθεί στην χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Στις δηλώσεις της η Γερμανίδα Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε: «Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά φτάνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Η προστασία τους αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή. Γι’ αυτό, ζήτησα από την Επίτροπο Γιόχανσον να ταξιδέψει στην Ελλάδα προκειμένου να βρει λύσεις που θα εξασφαλίζουν την προστασία τους. Η Επίτροπος Γιόχανσον κι εγώ και θα συνεργαστούμε τώρα στενά με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση ασφαλούς χώρου για τα παιδιά αυτά».

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Εδώ και μήνες, η ελληνική κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στην τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής προσφέρει την προσωπική της στήριξη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Είναι αναγκαία μια ξεκάθαρη επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να λάβει τη μορφή ενός εθελοντικού συμφώνου για τη μετεγκατάσταση, μέσω του οποίου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πληγές της ψυχής γιατρεύονται δύσκολα. Ας πράξουμε όλοι ό,τι πρέπει για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα».

Οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να εντατικοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.