Αντίθετη προς την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης η Γερμανία

by Γιάννης Διαμάντης

Την αντίθεσή του προς την συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη εκφράζει το Βερολίνο.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρία Άνταμπαρ, κάλεσε τις δύο χώρες «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η χώρα συμμερίζεται «ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και την Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο.

Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται - και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο - βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση του Σάρατζ έχει δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, η ίδια απάντησε πως «η κυβέρνηση στη Λιβύη είναι αναγνωρισμένος εταίρος για μας και τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις συνομιλίες τις οποίες διεξάγει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Λιβύη».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, παρέπεμψε στην αυριανή σύνοδο του Ευρωπαïκού Συμβουλίου που θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, για το θέμα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γίνεται αύριο και μεθαύριο. Και εάν αρχίσουμε να προκαταλαμβάνουμε Συμπεράσματα τα οποία θα συμφωνηθούν ή δεν θα συμφωνηθούν, τότε δεν χρειάζεται να συνεδριάζει».

Σχετικά με το πολιτικό μέλλον της Λιβύης, ο ίδιος ανέφερε ότι η Γερμανία υποστηρίζει μια αμιγώς πολιτική λύση, σημειώνοντας ότι «κάθε στρατιωτική κλιμάκωση αντιμετωπίζεται με ανησυχία από εμάς και τους άλλους συμμετέχοντες στην Διαδικασία (σσ. Διαδικασία του Βερολίνου, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επίλυση της πολιτικής διένεξης στη χώρα)».