ΗΠΑ: Αντιδράσεις κατά της απόφασης Τραμπ για την Συρία

by Γιάννης Διαμάντης

Αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ έφερε η απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Βόρεια Συρία.

Τόσο μέλη των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων η πρώην ΥΠΕΞ και υποψήφια Πρόεδρος το 2016 Χίλαρι Κλίντον, όσο και αντίστοιχα των Ρεπουμπλικανών εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απόφαση.

Αρχικά, η Δημοκρατική Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, είπε ότι «αυτή η απόφαση θέτει σε άμεσο κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στο Ιράν και τη Ρωσία, όπως επίσης και στους συμμάχους μας, ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον έναν έμπιστο σύμμαχο».

Κατόπιν, ο πρώην Υπουργός Άμυνας των Δημοκρατικών, Κόλιν Πάουελ, ανέφερε ότι «η αμερικανική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε αποσύνθεση».

Ακόμα, η κ. Κλίντον έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter τα εξής: «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ο πρόεδρος έχει στοιχηθεί με τους αυταρχικούς ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας εις βάρος των πιστών συμμάχων μας και των συμφερόντων της Αμερικής. Η απόφασή του είναι μια αηδής προδοσία τόσο των Κούρδων όσο και του όρκου του ως προέδρου».

Από την άλλη, ο επικεφαλής της Γερουσίας των Ρεπουμπλικανών, Μιτς Μακόνελ, σημείωσε πως «μια εσπευσμένη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία θα ωφελούσε μονάχα τη Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς Άσαντ. Και θα αύξανε τον κίνδυνο μιας ανασύνταξης του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Επιπλέον, η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, επεσήμανε πως «το να αφήνεις συμμάχους σου να πεθάνουν είναι μεγάλο λάθος».

Ανάλογη στάση από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών έχει και ο πρώην υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012, Μιτ Ρόμνεï, ο οποίος επεσήμανε ότι «η απόφαση του προέδρου να εγκαταλείψει τους Κούρδους συμμάχους μας ενόψει επίθεσης από την Τουρκία είναι προδοσία».

Τέλος, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Λίντσεï Γκράχαμ, εξέφρασε την άποψη ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αναβίωση του ISIS.