
Το νέο τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης.
Μερικά από τα βασικά σημεία του είναι η επιβράβευση των συνεπών πελατών, ώστε «να υπάρχουν λιγότεροι λόγοι για να φύγει ένας πελάτης από τη ΔΕΗ», η μη συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, χωρίς να απολυθούν οι εργαζόμενοι σ’ αυτές, πρόσληψη 800 εργαζομένων και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αναλυτικά το πλάνο για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ:
– Απολιγνιτοποίηση: απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα, το 2020 αποσύρονται οι μονάδες Αμύνταιο 1-2, το 2021 οι Καρδιά 3-4, το 2022 οι Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4 και το 2023 οι μονάδες στη Μεγαλόπολη, στον Μελίτη 1και στον Αγ. Δημήτριος.
– Εργαζόμενοι: από 15.526 το 2018 και 15.300 το 2019 προβλέπεται να μειωθούν σε 11.500 το 2024. Στο διάστημα αυτό προβλέπονται 4.500 αποχωρήσεις και 800 προσλήψεις. Το 60% των εργαζόμενων θα φύγει με συνταξιοδότηση ενώ για το υπόλοιπο 40% αφού εξαντληθούν οι άλλες επιλογές (μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ, μετάταξη στο Δημόσιο κλπ.) θα εφαρμοστεί εθελουσία έξοδος με όρους που θα συμφωνηθούν με τη ΓΕΝΟΠ, στα πρότυπα του προγράμματος του ΟΤΕ.
– Ανανεώσιμες πηγές: η ΔΕΗ στοχεύει σε πάνω από 1 GW ανανεώσιμων ενώ έχει χαρτοφυλάκιο έργων (υπό αδειοδότηση) άνω των 6 GW.
– Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Η ΔΕΗ εισπράττει πλέον περισσότερα από όσα τιμολογεί. Περισσότεροι από 80.000 καταναλωτές έχουν μπει στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών ενώ παράλληλα το τελευταίο τετράμηνο αυξήθηκαν σε 55.000 οι αποκοπές στρατηγικών κακοπληρωτών, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ.
– Λειτουργική κερδοφορία: από 208 εκατ. ευρώ το 2018 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 320 – 370 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 – 700 εκατ. ευρώ το 2020.
– Ψηφιοποίηση των δικτύων: εγκατάσταση έξυπνων μετρητών με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ στοχεύει στην εξασφάλιση στρατηγικού πλεονεκτήματος για την εταιρεία.
Αναφορικά με την ΛΑΡΚΟ, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι αναμένεται σύντομα λύση.