Την ανάγκη διασφάλισης αυτονομίας σε υγειονομικό επίπεδο από την ΕΕ εξήρε ο επικεφαλής της διπλωματίας του θεσμού, Γιοσέπ Μπορέλ.
Σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μπορέλ ανέφερε, αρχικά, ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να αντλήσει διδάγματα από την κρίση του νέου κορωνοϊού διασφαλίζοντας τη ”στρατηγική της αυτονομία” σε βασικούς τομείς όπως η παραγωγή φαρμάκων, που θα προϋποθέτει τη δημιουργία αποθεμάτων ή ακόμη και τη μετεγκατάσταση της παραγωγής».
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε πως «δεν είναι φυσιολογικό η Ευρώπη να μην παράγει ούτε γραμμάριο παρακεταμόλης και η Κίνα να συγκεντρώνει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αντιβιοτικών», συμπληρώνοντας ότι «μέχρι τώρα, θεωρείτο ότι δεν είχε σημασία πού κατασκευάζονταν τα προϊόντα, ότι μια παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να προμηθεύει όλο τον κόσμο, οποτεδήποτε και οπουδήποτε». Παρ’ όλα αυτά, εξήγησε ότι ο κορωνοϊός απέδειξε αυτή τη λανθασμένη πρακτική.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου το 80% των δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται σε φάρμακα που καταναλώνονται στην ΕΕ παράγονται σε Κίνα και Ινδία, με τον κ. Μπορέλ να λέει χαρακτηριστικά: «Δεν λέω ότι όλοι πρέπει να παράγουν τα πάντα στη χώρα τους, αλλά η αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να είναι μικρότερη και γιατί να μην υπάρχουν κέντρα παραγωγής κοντά; Γιατί να μην παράγεται στην Αφρική, η οποία καταναλώνει όλο και περισσότερα φάρμακα, ένα μέρος των δικών μας αναγκών;».
Τέλος, ο ίδιος τόνισε πως η παρούσα κρίση ανέδειξε την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης σε υγειονομικές προμήθειες, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι «η στιγμή που τα κράτη έχουν ένα ισχυρό αποτέλεσμα μόχλευσης επί των βιομηχανιών».