
Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαφημίσεις των μεγάλων αλυσίδων της αγοράς ενόψει της Black Friday, καθώς πολλές από αυτές προβάλλουν τις προσφορές τους στους καταναλωτές.
Οι διαφημιστικές καμπάνιες έχουν ήδη ξεκινήσει, μία εβδομάδα πριν τη «μαύρη» Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου. Ελπίδα των εκπροσώπων της αγοράς είναι να μην επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άλλαζε τις προβλέψεις αναφορικά με τις πωλήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, οι ψηφιακοί ιστότοποι αποτελούν μία εναλλακτική δυνατότητα διενέργειες αγορών, με τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων να δραστηριοποιούνται εξίσου ενεργά και σ’ αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), οι πωλήσεις της εβδομάδας της Black Friday αυξήθηκαν κατά 73,5% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα της προηγούμενης χρονιάς.
Την ίδια στιγμή, έρευνα της Sitecore δείχνει ότι το 59% των Ελλήνων καταναλωτών αναμένεται να πραγματοποιήσουν αγορές κατά την διάρκεια της Black Friday. Από εκείνους που απάντησαν ότι σκοπεύουν να ψωνίσουν, το 41% των καταναλωτών δήλωσε ότι θα συνδυάσουν online και offline αγορές. Το 45% των νεότερων τάσσεται υπέρ των διαδικτυακών προσφορών.
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Η Black Friday χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους των καταναλωτών σχετικά με τις αγορές που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν.
Αρχικά, είναι σημαντική η έρευνα αγοράς. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σίγουροι για τη διαφορά μεταξύ της αρχικής και της τελικής τιμής. Μία λύση είναι η αναζήτηση στο διαδίκτυο της τιμής του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
Επιπλέον, η πολιτική επιστροφών κάθε επιχείρησης είναι σημαντική.
Ακόμη, το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει πάντα να προσέχει τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το ηλεκτρονικό κατάστημα από τον ιστότοπό του. Αυτά είναι η επωνυμία της επιχείρησης και τα στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης ταχυδρομικής διεύθυνσης. Σημειώνεται ότι η ύπαρξη μόνο ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) και κινητού τηλεφώνου ενδέχεται να αποτελεί δείγμα απάτης.
Σε περίπτωση αγοράς προϊόντων με δόσεις, είναι σημαντικός ο έλεγχος των λεπτομερειών και των όρων συναλλαγής, ιδιαίτερα για αγορές με πιστωτική κάρτα.