
Μια αλλαγή έγινε στο κείμενο που εκδόθηκε στα αγγλικά, στην κοινή ανακοίνωση για την Συμφωνία των Πρεσπών, ύστερα από την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.
Πιο συγκεκριμένα απαλείφθηκε η λέξη- χαρακτηρισμός «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπήρχε στο αρχικό κείμενο της κοινής ανακοίνωσης Ελλάδας και ΗΠΑ.
Το γεγονός ότι υπήρχε αυτός ο χαρακτηρισμός, προκάλεσε την αντίδραση τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και του Κινήματος Αλλαγής.
Κριτική από Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής με δεικτικό τρόπο σχολίασε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης για την Συμφωνία των Πρεσπών.
«Πριν κατέβω από το βήμα να μη παραλείψω, για να μη λέτε ότι είμαι σε όλα σκληρός και αγενής μαζί σας, να συγχαρώ τη κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκηπροσωπικά για το κοινό ανακοινωθέν που έβγαλε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Που αναρτήθηκε αμετάφραστο σήμερα στην επίσημη σελίδα του ΥΠΕΞ.
Και χαιρετίζουν μαζί, τόσο η ελληνική όσο και η Αμερικανική κυβέρνηση την Ιστορική όπως γράφουν Συμφωνία των Πρεσπών.
Τώρα που συμφωνούμε λοιπόν ότι η Συμφωνία είναι ιστορική, φέρτε κύριοι της συμπολίτευσης να κυρώσουμε και τις επιμέρους συμφωνίες.
Τι κρύβεστε;
Τι φοβάστε;
Τώρα που βγάλατε τις περικεφαλαίες, δε πρόκειται να σας κατηγορήσει κανείς.
Ένας ένας θα το ψηφίσετε. 158 συγγνώμες είναι. Δεν είναι πολύ. Μία ψυχή που είναι να βγει ας βγει. Σας περιμένουμε να υπερψηφίσετε όλοι μαζί την ιστορική αυτή συμφωνία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.
Σκληρή κριτική άσκησε και το ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας ιστορική υποκρισία και λαϊκισμό την κίνηση αυτή της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ, ανέφερε αρχικά:
Ως αντιπολίτευση η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήριζε «Εθνική ήττα».
Ως Κυβέρνηση τώρα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν, την χαρακτηρίζει «ιστορική».
Ιστορική υποκρισία και λαϊκισμός.
Διπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, Ιανός και μάλιστα στα Εθνικά Θέματα.
Η κολοτούμπα τελικά είναι τακτική και για τους δύο, για τον κ. Τσίπρα και για τον κ.Μητσοτάκη.
Όταν απαλείφθηκε από την κοινή ανακοίνωση η λέξη «ιστορική», το κόμμα εξέδωσε νέα ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία και στα εθνικά θέματα», ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη, συμπληρώνοντας «Με αυτές τις δήθεν ορθές επαναλήψεις, απλά αυτογελοιοποιούνται».