Το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το κούρεμα οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και το πλαίσιο για τις απολύσεις εξέθεσε η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον σταθμό ”News 247”.
Αρχικά, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο κούρεμα οφειλών για τους αγρότες, λέγοντας ότι “θα γίνεται κούρεμα προαυξήσεων κατά 100%, ενώ, για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, θα αυξηθεί το όριο οφειλών που μπορούν να έχουν προκειμένου να λάβουν σύνταξη, από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ”.
Όσον αφορά το συνολικό πλαίσιο για τις οφειλές, η Υπουργός δήλωσε πως “η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προσφέρει τεράστια ανακούφιση, καθώς από αυτή μπορούν να ωφεληθούν 1,3 εκατ. ασφαλισμένοι”, ενώ πρόσθεσε ότι “αυτό το σχήμα ρύθμισης, με το κούρεμα της βασικής οφειλής, μπορεί να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα των χρεών των οφειλετών”.
Κατόπιν, έγινε λόγος για το νέο σχέδιο για τις απολύσεις. Η ίδια τόνισε ότι “για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα, θεσπίζουμε την αιτιολόγηση των απολύσεων, κάτι που αλλάζει όλο τον χάρτη της αγοράς εργασίας, διότι βάζουμε ένα φρένο στην καταχρηστικοτητα των απολύσεων”.
Ακόμα, πρόσθεσε ότι ”ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απολύσει κάποιον γιατί έτσι θέλει αλλά θα πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος που να σχετίζεται είτε με την επίδοση του εργαζομένου είτε με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης”.