«Μέσα στην κρίση η Αναπτυξιακή Τράπεζα γίνεται βασικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία», σημείωσε σήμερα από τη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζοντας διατάξεις από την τροπολογία που περιλαμβάνεται στα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της επιδημικής κρίσης. Η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει ρυθμίσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή επιχειρήσεων και για τη λειτουργία της αναπτυξιακής τράπεζας..
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι απαλύφεται το 15%, όριο που ήταν το ανώτατο για την απόσπαση του προσωπικού από το δημόσιο στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, ώστε η τελευταία να στελεχωθεί επαρκώς
«Εμείς γενικά είμαστε υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, επειδή οι διαδικασίες της πρόσληψης είναι πολύ αργές -διότι έχουν ειδικές διαδικασίες, επειδή είναι αρμοδιότητα του δημοσίου στην πραγματικότητα η Αναπτυξιακή Τράπεζα και θα πάμε πάρα-πάρα πολύ αργά- για να μπορούμε να στελεχώνουμε την Τράπεζα- θέλουμε να μην υπάρχει αυτό το όριο του 15% και να μπορούμε να μετακινήσουμε από το δημόσιο περισσότερους υπαλλήλους προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα», επεσήμανε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στον ρόλο που οφείλει σήμερα να διαδραματίζει το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι οι τράπεζες σήμερα πρέπει να καταλάβουν ότι δουλεύουν σε ένα εξαιρετικά διαφορετικό περιβάλλον. «Η κ. Λαγκάρντ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, είπε προς όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι δεν είναι η ώρα να εφαρμόσουν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, αλλά είναι η ώρα να δώσουν χρήματα στις επιχειρήσεις. Θα είμαστε από πάνω κι αν δούμε ότι για τον οποιοδήποτε λόγο ταλαιπωρούνται οι επιχειρήσεις και δεν παίρνουν το δάνειο. Εδώ θα είμαστε για να παρέμβουμε άμεσα και καίρια, αν αυτό συμβεί. Προς το παρόν, φαίνεται και η συμφωνία με τις τράπεζες είναι να δίνονται εύκολα αυτά τα δάνεια. Δεν θα δίνονται δύσκολα», διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης.