Τη στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες προσπαθούν να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και να ακούν τα πάντα αναφορικά με την κόντρα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκατία, η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι κάτι παραπάνω από οριακή. Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι Τούρκοι κάνουν ό,τι μπορούν για να «μπουν» στο κόλπο του φυσικού αερίου και αυτό σημαίνει την «εισβολή» τους εντός των υδάτινων συνόρων της Κύπρου.
Θα μου πεις, γίνεται παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία, στην Ελλάδα συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ (με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διακόπτει την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα), ενώ οι περισσότεροι παλιοί πολιτικοί ανησυχούν πλέον ανοιχτά για θερμό επεισόδιο (βλέπε Κώστας Σιμήτης) και οι Έλληνες δεν το έχουν καταλάβει; Μα πως να το καταλάβουν όταν όλοι μιλούν για τις εκλογές, για τα κόμματα, τις μετακινήσεις υποψηφίων και από τις ειδήσεις δεν μαθαίνουν τα νέα;
Τι συμβαίνει όμως με την Τουρκία; Μήπως πρόκειται για υπερβολές των –λίγων- Ελλήνων δημοσιογράφων που ασχολούνται με το θέμα; Λοιπόν… Ξεκάθαρα δεν πρόκειται για υπερβολές. Η Αμερική θέλει να τιμωρήσει την Τουρκία για τις καλές της σχέσεις με την Ρωσία, ενώ θέλει να έχει υπό τον διακριτικό της έλεγχο την Ανατολική Μεσόγειο και σίγουρα δεν πρόκειται να ανεχτεί εμπλοκή των Τούρκων στο θέμα των υδρογονανθράκων, ειδικά τη στιγμή που οι γείτονές μας δεν βρίσκονται πλέον υπό την επιρροή τους.
Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα; Πόσο μπορεί να μπλέξει η χώρα μας σε αυτό το σκηνικό; Κατ’ αρχάς υπάρχει το Καστελόριζο, το οποίο μας εμπλέκει άμεσα στην περιοχή. Στη συνέχεια είναι το ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αφήσει μόνη της την Κύπρο στην περίπτωση θερμού επεισοδίου και φυσικά δεν θα πρέπει κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι ο Ερντογάν κατά καιρούς ρίχνει ορισμένες εθνικιστικές κορώνες, οι οποίες ενοχλούν αρκετά το εθνικό μας συναίσθημα.
Εθνικά αισθήματα, παραβιάσεις και… λοιπά δεν θα ήταν όμως πρόβλημα αν δεν υπήρχαν στη μέση τα πολλά λεφτά. Και η Κύπρος αυτή τη στιγμή με τις γεωτρήσεις της είναι έτοιμη να βγάλει αρκετά χρήματα, κάτι που η Τουρκία με τις εδώ και χρόνια επιδιώξεις της στην περιοχή δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει να γίνει αναίμακτα. Αυτό μάλιστα είναι κάτι που ο ίδιος ο Ερντογάν φροντίζει να αναφέρει με πλάγιους τρόπους.
Το τι θα κάνει η Ελλάδα είναι πλέον πολύ σοβαρό θέμα. Οι ισορροπίες μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων στα στρατεύματα των δύο χωρών έχουν αλλάξει, τη στιγμή που οι Τούρκοι περιμένουν τους ρώσικους S400. Ο ρόλος που θα παίξουν οι Αμερικάνοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά είναι αυτό που θα κρίνει το αποτέλεσμα.
Όχι, στο άρθρο μου αυτό δεν θέλω να κινδυνολογώ και να μιλάω για πολέμους και διάφορα τέτοια. Το πρόβλημα όμως είναι τα μηνύματα που έρχονται, τα οποία μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, ενώ πλέον άνθρωποι με πολιτική εμπειρία δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι από τα όσα γίνονται.
Ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε καλά…
Κυριάκος Ζαράνης