Οι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με σύσταση για την ανάπτυξη των συνθηκών-πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία, με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας μπορούν να έχουν διάφορες μορφές, όπως συνεταιρισμοί, ενώσεις και ιδρύματα. Η κυριότερη κοινή τους αρχή είναι ότι δίνουν προτεραιότητα στον άνθρωπο, καθώς και σε κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς σκοπούς, έναντι του κέρδους. Η κοινωνική οικονομία συμβάλλει στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ένταξη, προωθεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τονώνει επίσης τη δίκαιη και βιώσιμη κοινωνικοοικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη, βελτιώνοντας την κοινωνική και εδαφική συνοχή σε όλα τα κράτη μέλη. Προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική οικονομία, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ευνοϊκό πλαίσιο.
Πρόσβαση στην αγορά εργασίας και κοινωνική ένταξη: H προστιθέμενη αξία της κοινωνικής οικονομίας
Στην πρώτη σύσταση του Συμβουλίου για την κοινωνική οικονομία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνιστά στα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα προκειμένου να αναγνωρίσουν και να στηρίξουν τον ρόλο της κοινωνικής οικονομίας:
- στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, ιδίως για τις ευάλωτες ή υποεκπροσωπούμενες ομάδες
- στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, με την παροχή προσβάσιμων και υψηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φροντίδας
- στην τόνωση της ανάπτυξης δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση
- στην προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης
Υποστηρικτικό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον για τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας
Οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας αποσκοπούν στην επίτευξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων και όχι μόνο στο κέρδος. Ως εκ τούτου, συνήθως δυσκολεύονται περισσότερο να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση απ’ ό,τι άλλες επιχειρήσεις. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη σύσταση, η βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές και τις δημόσιες προμήθειες, η αποδοτική χρήση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και ένα ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.