
To Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που επέβαλλε υποχρεωτική καραντίνα για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς οι υγειονομικές αρχές της χώρας έκριναν ότι όποιος βγαίνει θετικός σε αυτήν την ασθένεια, θα πρέπει να πρέπει να απομονωθεί για 21 ημέρες. Όλα αυτά ύστερα από την εμφάνιση τριών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα, έχει ήδη σημάνει παγκόσμιος υγειονομικός συναγερμός, με τον ΠΟΥ να προβλέπει ξέσπασμα της ασθένειας το καλοκαίρι, καθώς τα κρούσματα παγκοσμίως αυξάνονται.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα πως «όλοι πρέπει να ανησυχούν» για το ξέσπασμα της ασθένειας αυτής, συμπληρώνοντας ότι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας εξετάζουν πιθανές μεθόδους αντιμετώπισης του ιού, μέσω θεραπείας ή εμβολίου.
Ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων έχουμε και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, 29χρονος τουρίστας μαζί με τη συνοδό του που είναι ασυμπτωματική, νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «Αττικόν» και αύριο θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Όπως έγινε γνωστό, το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας.