Η Ρωσία έκανε στροφή στο θέμα της πληρωμής σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Μάλιστα, η Μόσχα επισήμανε πως πρόκειται για μία ενέργεια που θα μπορούσε να υιοθετηθεί σταδιακά.
Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση ανέφερε ότι υπάρχει διεργασία για διεύρυνση του καταλόγου των προϊόντων για τα οποία θα ζητείται η πληρωμή σε ρούβλια.
Συναγερμός στη Γερμανία
Οι εξελίξεις προκαλούν συναγερμό στη Γερμανία, η οποία ενεργοποίησε νωρίτερα σήμερα το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας για το 2021. Παρά την μείωση στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, υπολογίζεται ότι η απεξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο της Ρωσίας δεν θα επιτευχθεί πλήρως μέχρι τα μέσα του 2024.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την θέσπιση μηχανισμού μέχρι τις 31 Μαρτίου στο πλαίσιο του οποίου οι «μη φιλικές» προς το Κρεμλίνο χώρες (όσες είχαν επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας) θα πλήρωναν σε ρούβλια τις προμήθειές τους σε φυσικό αέριο.
Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απέρριψε την απαίτηση της Μόσχας, τονίζοντας ότι θα εφαρμοστούν όλοι οι όροι των συμβολαίων.
Τ
ο Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης του Βερολίνου για το φυσικό αέριο προβλέπει τρία επίπεδα συναγερμού:
Το πρώτο επίπεδο, που ενεργοποίησε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζεται όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιθανόν να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις προμήθειες φυσικού αερίου.
Το δεύτερο επίπεδο σημαίνει συναγερμό όταν η διατάραξη της προμήθειας ή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση επηρεάζουν την συνήθη ισορροπία, αλλά μπορεί να υπάρξει διόρθωση χωρίς παρέμβαση.
Το τρίτο επίπεδο αποτελεί κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιείται όταν τα μέτρα της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. Στο επίπεδο αυτό, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου, η Bundesnetzagentur, καλείται να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα υπάρχοντα αποθέματα πετρελαίου στην χώρα.
Αποτυχία προμήθειας επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου θα επιφέρει μεγάλη ζημιά στη βιομηχανία. Σε περίπτωση ελλείψεων, προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά έναντι των βιομηχανιών.