Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
133 views 4 sec 0 Comment

Ουκρανική κρίση: Χωρίς προβλήματα η τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο

Γιάννης Διαμάντης - 25 Φεβρουαρίου, 2022

Χωρίς δυσκολίες σημειώνεται ο εφοδιασμός της χώρας μας με φυσικό αέριο, την στιγμή που τα εγχώρια αποθέματα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα για το θέμα, λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι η εξής:

– Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι άλλες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), εφόσον κριθεί αναγκαίο.

– Τα αποθέματα του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Χθες κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.

– Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα

-Αναφορικά με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

– Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

– Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με diesel.

Μιλώντας για τις τιμές, ο κ. Σκρέκας είπε:

«Δυστυχώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί.

Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Κορυφής όπου συμμετείχε, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη το ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλλει έγκαιρα η ελληνική Κυβέρνηση, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο Φθινόπωρο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ετικέτες: Ελλάδα, Πόλεμος στην Ουκρανία, Φυσικό αέριο

PREVIOUS

Ουκρανία: Αποχωρεί το προσωπικό της ελληνικής Πρεσβείας από το Κίεβο

NEXT

Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας στα βασικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης
Related Post
26 Ιανουαρίου, 2022
ΕΚΤΑΚΤΟ: Με τηλεκπαίδευση αύριο τα μαθήματα στις πληγείσες περιοχές
6 Ιανουαρίου, 2020
Λιβύη: Πλησιάζουν στη Σύρτη οι δυνάμεις του Χαφτάρ
16 Ιουνίου, 2022
Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των G7 στη Βαυαρία
15 Οκτωβρίου, 2021
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved