Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, έπειτα από πρόταση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Σε περίπτωση θετικής ψήφου στην πρόταση δυσπιστίας, η κυβέρνηση Ζάεφ θα παραιτηθεί και η χώρα θα οδηγηθεί είτε σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης είτε σε εκλογές. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του Προέδρου της Δημοκρατίας αρχικά προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) που έχει τους περισσότερους βουλευτές. Αν το SDSM δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης περνά στο VMRO-DPMNE. Εφόσον ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση σχηματίσει κυβέρνηση, η Βόρεια Μακεδονία θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Ρυθμιστής των εξελίξεων είναι το αριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά), το οποίο έχει αντι-αλβανική ατζέντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει αντιταχθεί στη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001, με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (UCK) και της δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας. Η συμφωνία έδωσε στον αλβανόφωνο πληθυσμό τα δικαιώματά του εντός της χώρας.
Μάλιστα, ο βουλευτής του αλβανικού κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», Σκεντέρ Ρετζέπι, δήλωσε ότι θα συναινέσει στην ανατροπή της κυβέρνησης Zάεφ μόνο εάν το αντιαλβανικό κόμμα «Levica» δεν αποτελέσει μέρος της πρωτοβουλίας του VMRO-DPMNE. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του κόμματος, Ζιγιαντίν Σέλα, κράτησε αποστάσεις από τον Ρετζέπι.
Το μεγάλο ερωτηματικό στις πολιτικές εξελίξεις είναι η στάση του αλβανικού κόμματος «Besa», το οποίο, αν και στήριζε την κυβέρνηση Ζάεφ, υποστήριξε την πρόταση δυσπιστίας λόγω της κατάθεσης ένστασης κατά του αποτελέσματος στον δήμο Ζέλινο στα Βορειοδυτικά της χώρας.
Στις εκλογές στο Ζελίνο ο υποψήφιος του «Besa» επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά έναντι του υποψηφίου του «DUI», το οποίο κατέθεσε ένσταση προς την Εθνική Εκλογική Επιτροπή για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στο Ζέλινο. Η ενέργεια του δεύτερου προκάλεσε την αντίδραση του πρώτου, το οποίο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο βουλευτής του κόμματος «Besa» και Υπουργός Γεωργίας, Αρτζιανίτ Χότζα, είχε συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, προσπαθώντας να τον πείσει να μην παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Παρ’ όλα αυτά, η στάση του Χότζα άλλαξε ριζικά τις επόμενες μέρες, όταν η Εθνική Εκλογική Επιτροπή αποδέχθηκε την ένσταση του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος «DUI» του Αλί Αχμέτι για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στον μικρό δήμο Ζέλινο, που είχε κερδίσει αρχικά το κόμμα του.
Αν το «Besa» παραμείνει στην αντιπολίτευση, θα έχει τρεις βουλευτές, αφού ο τέταρτος Μπιλάλ Κασάμι εξελέγη δήμαρχος Τετόβου και τη θέση του καταλαμβάνει επιλαχών βουλευτής από τους Σοσιαλδημοκράτες.