
Ο κ. Βασίλειος Ράπανος εξελέγη ομόφωνα ως νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κατά την τακτική γενική συνέλευση. Παράλληλα, ο κ. Παύλος Μυλωνάς αναλαμβάνει την θέση του Αντιπροέδρου.
Η νέα σύνθεση
Ειδικότερα, η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΕΤ εξέλεξε ομόφωνα ως νέα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, για μία διετία, τους ακόλουθους: κ.κ. Βασίλειο Ράπανο, Πρόεδρο της Alpha Bank, Παύλο Μυλωνά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστο Μεγάλου Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλειο Ψάλτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Φωκίωνα Καραβία, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, Θεόδωρο Πανταλάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής, Αντώνιο Βαρθολομαίο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παγκρήτιας Τράπεζας, Peter Yeates, Διευθύνοντα Σύμβουλο της HSBC στην Ελλάδα, Δημήτριο Κυπαρίσση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Optima Bank, Αιμίλιο Κυριάκου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Citi Ελλάδας και Βασίλειο Τραπεζάνογλου, Πρόεδρο της Vivabank.
Την ίδια στιγμή, επέρχονται αλλαγές στη διοικητική σύνθεση της ΕΕΤ, καθώς στο Δ.Σ. θα μετέχουν οι CEO των τραπεζών και όχι οι Πρόεδροι, με στόχο την ταχύτερη λήψη αποφάσεων και την αποτελεσματικότερη και άμεση εφαρμογή τους.
Ακόμα, νέα αλλαγή που αναμένεται να εφαρμοστεί είναι η δημιουργία μίας νέας θέσης, ο οποίος θα επωμιστεί την εφαρμογή της πολιτικής που θα έχει αποφασιστεί προηγουμένως αποφασιστεί από το ανανεωμένο Δ.Σ.
Επιπλέον, αναμένεται να δημιουργηθούν οκτώ Επιτροπές, στις οποίες θα μετέχουν ανώτερα στελέχη των τραπεζών ανά τομέα δραστηριότητας. Στόχος είναι η ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις.
Ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ., Βασίλειος Ράπανος, δήλωσε: «Με συγκίνηση, αλλά και με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης αναλαμβάνω, εκ νέου, την Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η διαρκής ανταπόκριση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της Ένωσης σε κρίσιμες για την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία περιστάσεις, εγγυώνται ότι αυτή θα ανταποκριθεί το ίδιο επιτυχημένα και στις πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες που μας επιφυλάσσει το μέλλον. Όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα συνεργαστώ με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και τα υπόλοιπα καταστατικά όργανα της ΕΕΤ με προσήλωση σε βασικές αρχές, όπως η σκληρή και μεθοδική δουλειά, η συνέπεια, η λογοδοσία, ο αλληλοσεβασμός και η επιδίωξη επίτευξης συναινέσεων. Η ΕΕΤ έχει ήδη συμπληρώσει 93 χρόνια ενεργού δράσης και σταθερός μας στόχος παραμένει να διατηρήσει την καίρια σημασία και λειτουργία της, και να συνεχίσει αμείωτα την προσφορά της».
Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, που διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ από το Μάρτιο του 2019 μέχρι σήμερα, παρουσίασε τον απολογισμό του έτους 2020 και το πρόγραμμα δράσης για το 2021, σημειώνοντας: «Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του, αναλάβαμε την Διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πριν από 2,5 περίπου χρόνια, σε μια περίοδο αισιοδοξίας για τις προοπτικές της χώρας και του Τραπεζικού συστήματος, μετά από τη 10ετή κρίση. Αλλά η πανδημία από τις αρχές του 2020 άλλαξε το περιβάλλον ριζικά. Παρόλα αυτά, η Ένωση, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των μελών μας, και σε απόλυτη συνεργασία και συντονισμό με τις Αρχές, αντιμετώπισε την κρίση επιτυχώς.
Το τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις αυξημένες ανάγκες στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με την παροχή ρεκόρ ρευστότητας που ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ, αλλά και με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω της προσωρινής αναστολής πληρωμής δόσεων.
Παράλληλα, και εν μέσω πανδημίας, συνεχίστηκε με επιτυχία και ταχύτητα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ως Διοικητικό Συμβούλιο συμβάλλαμε αποτελεσματικά στη διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού νόμου.
Τέλος, θέσαμε τις βάσεις για την εκ βάθρων ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της Ένωσης με την συνδρομή της συμβουλευτικής εταιρείας ΜcKinsey. Στη σημερινή Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και τα ηνία του Διοικητικού Συμβουλίου αναλαμβάνουν πλέον οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μελών μας».