
«Πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Η θα εμβολιαστούμε ή θα έχουμε προβλήματα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα σε πρωινή εκπομπή του MEGA.
Επεσήμανε ωστόσο ότι σε περίπτωση υποβολής περιορισμών για να υπάρξει ανάσχεση του νέου κύματος πανδημίας, δεν θα επηρεαστούν όσοι έχουν εμβολιαστεί.
«Ηθικό δικαίωμα του κράτους να περιορίζει την κυκλοφορία και την κοινωνική δραστηριότητα των εμβολιασμένων δεν υφίσταται. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν. Οι εμβολιασμένοι δεν πρόκειται να υποστούν περιοριστούς πλέον. Ήδη οι ανεμβολίαστοι υφίσταται περιορισμούς. Μόνοι τους το επέλεξαν. Δεν υπάρχει κανένα plan b», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο απόλυσης για όσους δεν εμβολιάζονται τόνισε ότι η κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση
«Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση εξ αυτού του λόγου (σ.σ. μη εμβολιασμού για κορoνοϊό) το θεωρείτε εφεύρεση του Άδωνι Γεωργιάδη ή κάτι που συμβαίνει;
Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση, και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν» υπογράμμισε. Απαντώντας σε ερώτηση για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι θα δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών:
«Αν ένας επιχειρηματίας κάνει την επιχείρησή του αμιγώς εμβολιασμένους, και 1-2 εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, θα θέλει να βάλει το σηματάκι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι στο μαγαζί και δεν θα μπορεί. Από αυτό το σηματάκι θα εξαρτάται η επιλογή των πελατών αν θα μπουν ή όχι. Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα κοστίζει χρήματα και θέσεις εργασίας στην επιχείρηση.
Είναι εξαιρετικά ανήθικο, κάποιος κοιτώντας τον εαυτούλη του να αδιαφορεί για όλους τους άλλους. Βαθιά εγωιστική και ανήθικη πράξη» υπογράμμισε.
Για το θέμα της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς ξεκαθάρισε ότι αρμόδιες για απόφαση είναι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Βιοηθικής και αναλόγως των αποφάσεών τους, κινείται και η Πολιτεία.