
Μία ιστορική ημέρα είναι η σημερινή για την Μέση Ανατολή, καθώς ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, εγκαινίασε το πρώτο προξενείο του Ισραήλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τα εγκαίνια του προξενείου χαρακτηρίστηκαν από το κόψιμο της κορδέλας από τον Λαπίντ, σε μία χώρα που πλέον αποτελεί σύμμαχο του Ισραήλ.
Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «είμαστε εδώ για να μείνουμε», προσθέτοντας πως «αυτό που ανοίγουμε σήμερα δεν είναι μόνο ένα προξενείο, αλλά και το κέντρο της συνεργασίας μας. Αυτό το μέρος συμβολίζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε μαζί, να αλλάζουμε τον κόσμο μαζί».
Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για συμφωνία «μεταξύ ανθρώπων και εθνών».
Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο υπέγραψαν τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», με τις οποίες προχώρησαν στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προώθησε με θέρμη αυτή τη δέσμη συμφωνιών.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Γιαΐρ Λαπίντ στο Ντουμπάι είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Υπουργός του Ισραήλ σε κράτος του Αραβικού Κόλπου μετά την υπογραφή των «Συμφωνιών του Αβραάμ».