Διφορούμενα είναι τα μηνύματα τα οποία εκπέμπει η Άγκυρα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Από τη μια δυναμιτίζει το κλίμα με ενέργειες έξω από το πλαίσιο για προσπάθεια διπλωματικών λύσεων με την Ελλάδα, αλλά και τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία κ.α), όπως με την πρόσφατη ενέργεια του Ερντογάν στην Αγία Σοφία και την έκδοση NAVTEX για την ίδια μέρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα είναι στην Αθήνα για να συναντηθεί με Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια, κι από την άλλη με την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα αναζητά παράλληλα να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας για μια εφαρμογή «μορατόριουμ» με την Αθήνα!
Αυτή δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Τουρκική ηγεσία εφαρμόζει αυτήν την τακτική. Μια τακτική που «μπερδεύει» τους συνομιλητές της.
Η εξίσωση στις διαφορές (οι οποίες δεν είναι δα τωρινές) μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, είναι πολύπλοκη και η λύση όχι και η πλέον εύκολη.
«Μέτωπα» μόνιμα ανοιχτά όπως το Κυπριακό και το τι θα γίνει τελικά το επόμενο διάστημα, το εάν θα περάσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο ή όχι (προς το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η ηρεμία γιατί ο τουρισμός δίνει ανάσα στα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία), το εάν θα επιχειρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις το καλοκαίρι, αλλά και οι Ευρωτουρκικές και Αμερικανοτουρκικές σχέσεις (υπάρχουν ανοιχτές διαφορές με την κυβέρνηση Μπάιντεν), θα κρίνουν πολλά και για την Ελλάδα.
Κάθε τι που γίνεται στην διεθνή σκακιέρα άλλωστε, κάθε κίνηση, όπως λένε οι διεθνολόγοι, επηρεάζει μια σειρά από καταστάσεις και σχέσεις μεταξύ κρατών και δημιουργεί προϋποθέσεις ή/και τετελεσμένα για το μέλλον.
Ερώτημα επίσης αποτελεί το πως θα εξελιχθεί ο διάλογος μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου, αυτήν την φορά σε ελληνικό έδαφος, μετά τις ηχηρές απαντήσεις που έδωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη στον ομόλογό του.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που μετράει πέρα και έξω από τις ενέργειες και τις προθέσεις της Τουρκίας, είναι το τι θα πράξει η Αθήνα.
Η ελληνική διπλωματία είναι ανάγκη να παραμείνει σταθερή και αταλάντευτη στις κόκκινες γραμμές της, να συνεχίσει στον ίδιον τόνο ο οποίος εκπέμπει ένα σταθερό μήνυμα προς την Άγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου για το μοναδικό θέμα το οποίο πρέπει να τίθεται σε διαπραγμάτευση: την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
Ζητούμενο είναι προφανώς ο διάλογος και η συνεργασία με την Τουρκία, αλλά όχι με τους όρους της και με… οδηγό τις παράνομες πρακτικές της στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρακτικές οι οποίες άλλωστε προσκρούουν στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ακόμα και της κοινής λογικής και φυσικά δεν έχουν καμία απήχηση στις χώρες της Δύσης.
Δημήτρης Κυριακού