
Διερευνητικές επαφές ανάμεσα στους Υφυπουργούς Εξωτερικών Αιγύπτου και Τουρκίας διεξάγονται σήμερα και αύριο (5-6/5) στο Κάιρο, με στόχο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι οι διερευνητικές επαφές θα διεξαχθούν με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, πρέσβη Χάμντι Σάναντ Λόζα και τον Τούρκο ομόλογό του, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, κατά το διήμερο 5-6 Μαΐου. Στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι παγωμένες, μετά την ανατροπή του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, από στρατιωτικό πραξικόπημα μέσω του οποίου αναδείχθηκε νέος ηγέτης της χώρας ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο, κάτι που είχε προαναγγελθεί από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μάλιστα, το Reuters σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τους αιγυπτιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν στη χώρα να κατεβάσουν του τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του Σίσι, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον ιδιοκτήτη ενός τηλεοπτικού σταθμού.