
Ομιλία στο Κογκρέσο για τις πρώτες εκατό ημέρες της θητείας του στον Λευκό Οίκο απηύθυνε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Αρχικά, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα σοβαρά επεισόδια στο Καπιτώλιο, δηλώνοντας ότι «πριν από εκατό ημέρες, το σπίτι μας, η Αμερική, ήταν στις φλόγες». Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν μπει ξανά «σε κίνηση», «η Αμερική πάει ξανά μπροστά», χάρη στη στήριξη της οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνησή του.
Αναφορικά με την επίτευξη ανοσίας στον πληθυσμό για τον κορωνοϊό, ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε λόγο για μια «από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού» στα χρονικά των ΗΠΑ. Μάλιστα, επεσήμανε πως «Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση», ενώ «οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο». Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι η καταπολέμηση του ιού απαιτεί σημαντική δουλειά.
Σχετικά με την Κίνα, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την σύγκρουση, χωρίς όμως να αγνοεί την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Βασικά στοιχεία της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κίνας είναι η εμπορική πολιτική, η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς και η επιμονή στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατόπιν, ο Τζο Μπάιντεν επανήλθε στην εσωτερική πραγματικότητα των ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχει αποκατασταθεί η πίστη των πολιτών στην Δημοκρατία.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος εμφανίστηκε ως υποστηρικτής της μεσαίας τάξης, υποσχόμενος την δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Επίσης, έκανε αναφορά στη φορολογική και δημοσιονομική πολιτική, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον της χώρας.
Τέλος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη συνεισφοράς των πλουσιότερων Αμερικανών, απευθύνοντας κάλεσμα για αύξηση των φόρων των εσόδων κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών για την χρηματοδότηση του κυβερνητικού σχεδίου για επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος.