Την ώρα που ακόμα σε υγειονομικό επίπεδο η Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», οριακά και ο στόχος είναι το πώς θα βγει ο τόπος όσο λιγότερο τραυματισμένος οικονομικά γίνεται και όσο πιο σύντομα από την απίστευτη και πρωτοφανή αυτή δοκιμασία η οποία έχει εξαντλήσει τις φυσικές αντοχές όλων μας, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει την τακτική «φουλ επίθεση».
Και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν (και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ) η εκάστοτε αντιπολίτευση «επένδυσε» πολιτικά πάνω σε μια κοινωνική αναταραχή ή κρίση, ανεξάρτητα εάν η αιτία πρόκλησης ήταν σοβαρή ή όχι.
Ο ιδεολογικός αυτός «πόλεμος» που αναπτύσσεται, μαίνεται για χρόνια κι αυτός αντανακλά σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής στην χώρα, με σαφώς, ξεκάθαρα, αρνητικές συνέπειες.
Το ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι όλη αυτή η υφέρπουσα τάση να στήνεται ένας ιδιότυπος «εμφύλιος» κάθε φορά που ανοίγει ένα κοινωνικό θέμα, όπως πχ τώρα με την στάση μελών της ΕΛ.ΑΣ σε διάφορα γεγονότα, μπορεί να έχει οδυνηρή συνέπεια σε πολιτικό επίπεδο εάν χρειαστεί να υπάρξει μια σύμπνοια και μια ενιαία γραμμή σε άλλα, ακόμα πιο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την χώρα, όπως τα Εθνικά.
Εάν η μια πλευρά είναι εντελώς στα δεξιά και η άλλη εντελώς στ’ αριστερά στην στάση και στην ερμηνεία των γεγονότων, απορώ πως θα μπορέσει να βρεθεί μια χρυσή και ζωτικής σημασίας τομή σε θέματα που απαιτούν συνεννόηση και κοινό εθνικό σχεδιασμό.
Η όλη συζήτηση περιστρέφεται και στην Βουλή και μέσα στην κοινωνία, στο εάν οι Αστυνομικοί κάνουν καλά την δουλειά τους, εάν επιβάλλονται σε μπαχαλάκηδες ή εάν ασκούν καταχρηστικά την εξουσία που τους δίνει ο Νόμος…
Το ζήτημα δεν είναι εάν ισχύει το πρώτο ή το δεύτερο, αλλά εάν αποδίδεται Δικαιοσύνη σε κάθε περίπτωση και περιστατικό, ένθεν κακείθεν. Εάν δηλαδή οι ίδιοι οι Νόμοι και το Σύνταγμα εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως.
Προφανώς και μια ενδεχόμενη ατιμωρησία μερικών οργάνων της τάξης εάν επιδεικνύουν ζήλο ή ασκούν βία συλλήβδην σε διαδηλωτές, μπορεί να δημιουργήσει κακή εντύπωση ή και θυμό στην κοινή γνώμη.
Εξίσου όμως αποτροπιασμό δημιουργούν και οι εικόνες από τον παρ΄ ολίγον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού δύο μέρες μετά. Δίνουν την εικόνα ότι εάν είναι οργανωμένοι διάφοροι εγκληματίες- χούλιγκανς του κοινού ποινικού δικαίου, τότε μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτοι και επικίνδυνοι.
Άρα, το θέμα μας δεν είναι γιατί γίνονται όλα αυτά (είναι μια κοινωνιολογική συζήτηση που μπορεί να διεξαχθεί σε forums, Πανεπιστήμια κι αλλού), αλλά εάν και πως εφαρμόζονται οι νόμοι σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς καμιά εξαίρεση.
Η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι Θεσμικοί πυλώνες της Δημοκρατίας και έχουν από την δική τους θέση τεράστια ευθύνη με τις ενέργειές τους- ενέργειες που απορρέουν από τον Συνταγματικό ρόλο τους- πρώτον να ενεργούν- βοηθούν προς την εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, δεύτερον να ζητούν να τηρηθεί παντού και χωρίς εκπτώσεις και αστερίσκους ο Νόμος και τρίτον να αφήνουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους για όλα τα θέματα. Συμφωνούν ή διαφωνούν, οι δίαυλοι πρέπει να είναι πάντοτε ανοιχτοί, για τα ακόμα πιο σοβαρά που μπορεί να μας απασχολήσουν στο μέλλον.
Κι ας πάψει επιτέλους κάποτε αυτή η στείρα και χωρίς όρια αντιπαράθεση, η οποία στην τελική έχει κουράσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας και αποστρέφει την πλειοψηφία της νέας γενιάς από το να ασχοληθεί σοβαρά με την πολιτική.
Στην Ελλάδα, η κοινή λογική και η συναίνεση, μοιάζουν να είναι ένας δύσκολος στόχος…
Δημήτρης Κυριακού