
Στη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων για τον βανδαλισμό πινακίδων αγάπης για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησαν οι αρχές του ψευδοκράτους στη Βόρεια Κύπρο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για διαφημιστικές αφίσες που είχαν εμφανιστεί στα Κατεχόμενα στις αρχές της εβδομάδας με την επιγραφή «Love Erdogan». Μάλιστα, οι αφίσες έφεραν την υπογραφή του προέδρου της νεολαίας Αμμοχώστου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.
Ωστόσο, λίγες ημέρες νωρίτερα εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις που παρέφραζαν τη φράση «Love Erdogan», με δεκάδες Τουρκοκύπριους να αλλάζουν τις φωτογραφίες των προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φράσεις όπως Love Cyprus, Love Peace, Love Reunification.
Ταυτόχρονα, άγνωστοι βανδάλισαν δύο αφίσες στη βόρεια Λευκωσία, ζωγραφίζοντας με σπρέι ένα μεγάλο Χ πάνω στο επίθετο του Τούρκου Προέδρου. Την ίδια ώρα στην Αμμόχωστο, το όνομα του Ερντογάν διαγράφηκε και στη θέση του γράφτηκε με σπρέι η λέξη Diablo (σσ. το όνομα του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Eurovision).
Από την πλευρά της, η αστυνομία του ψευδοκράτους συνέλαβε τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής της τουρκοκυπριακής «Αριστερής κίνησης» Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, μετά από καταγγελία της νεολαίας του ΑΚΡ στην Αμμόχωστο. Αρχικά, τα τέσσερα άτομα κατηγορήθηκαν για «ανάρμοστες πράξεις», με την κατηγορία να αλλάζει στη συνέχεια σε «προσπάθεια δημιουργίας κρυφής συνεργασίας».
Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις, με διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους σε Λευκωσία, Αμμόχωστο και Κερύνεια.
Σε δηλώσεις του ο Κορκμαζχάν έκανε λόγο για καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης, επικρίνοντας την κυβέρνηση Ερντογάν για αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.