
Ανοικτή είναι από σήμερα η πλατφόρμα για την Ψηφιακή Αίτηση Χορήγησης Προκαταβολής Σύνταξης. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και συγκεκριμένα μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/, όπως και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr).
Ειδικότερα, oι ασφαλισμένοι, που έχουν προχωρήσει σε υποβολή αίτησης απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, υποβάλλουν στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης.
Αρμόδιος για την έγκριση του αιτήματος προκαταβολής είναι ο e-ΕΦΚΑ, με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία που τηρεί ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς, καθώς και των στοιχείων που δηλώνει ηλεκτρονικά ο αιτών.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία οι κωδικοί ΤaxisNet του αιτούντα, ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, ο αριθμός Πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, καθώς και ο πρώην φορέας υποβολής/κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία ζητούνται σε περίπτωση που δεν είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο αιτών χρησιμοποιεί του κωδικούς TaxisNet για την αυθεντικοποίησή του στην πλατφόρμα. Στη συνέχεια ζητείται ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ του προκειμένου να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή του.
Κατόπιν, καλείται να συμπληρώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστωθεί το ποσό της προκαταβολής σύνταξης και θα πιστώνεται στη συνέχεια κάθε μήνα, καθώς και τα στοιχεία της αίτησης συνταξιοδότησης για την οποία υποβάλλει την αίτηση προκαταβολής.
Σε περιπτώσεις όπου μέρος του χρόνου ασφάλισης δεν εντοπίζεται στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των λοιπών φορέων, ζητείται από τους αιτούντες να συμπληρώσουν σε σχετικό πεδίο το ιστορικό ασφάλισής τους.
Για τις περιπτώσεις χορήγησης προκαταβολής σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου και στη μεταβίβαση κύριας σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου, ο αιτών θα πρέπει να δηλώσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του θανόντος.
Αναφορικά με την αίτηση προκαταβολής σύνταξης αναπηρίας, ο αιτών θα πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία της τελευταίας εκδοθείας απόφασης ΚΕΠΑ.
Η διαδικασία υποβολής ολοκληρώνεται με το πάτημα του κουμπιού «Οριστική Υποβολή Αίτησης».
Επισημαίνεται ότι η αίτηση έχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, ότι κατά τον χρόνο υποβολής συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Σε περίπτωση που αιτιολογείται η χορήγηση της προκαταβολής έναντι σύνταξης, αυτή εκδίδεται αυτοματοποιημένα μέσω του μηχανογραφικού συστήματος βεβαίωση χορήγησης αυτής, που δημοσιοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αιτούντα την ημέρα της πληρωμής.
Η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις παρακάτω περιπτώσεις:
- όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια των σχετικών διατάξεων,
- όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ κάθε κατηγορίας,
- όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.
Σημειώνεται ότι η παροχή της προκαταβολής σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης μελλοντικά. Ταυτόχρονα, τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.
Επισημαίνεται ότι το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται μηνιαίως και αναδρομικά από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε:
«Με την ενεργοποίηση σήμερα της ειδικής πλατφόρμας για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης σε όσους περιμένουν μήνες ή ακόμα και χρόνια για την απονομή της σύνταξής τους, υλοποιούμε μια βασική μας δέσμευση έναντι των συνταξιούχων. Στόχος της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ είναι πριν από το Πάσχα να έχουν πραγματοποιηθεί οι πληρωμές των προκαταβολών που θα περιλαμβάνουν και τα αναδρομικά για το σύνολο των μηνών καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων τους. Επιπλέον όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 16/3 και μετά θα λαμβάνουν άμεσα την προκαταβολή της σύνταξής τους.
Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι λύσαμε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Η προκαταβολή σύνταξης, για την οποία προβλέψαμε μια γρήγορη και σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη διαδικασία, αποτελεί ωστόσο μια σημαντική δράση ανακούφισης όσων περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό αντίξοες συνθήκες τη συνταξιοδότηση τους. Είναι μια πράξη σεβασμού της Πολιτείας για την υπομονή τους».