Βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα διαπιστώνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε στις 90,8 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ τον Ιούνιο βρισκόταν στις 87,6 μονάδες.
Η έρευνα σημειώνει ότι παρατηρείται βελτίωση των προσδοκιών στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών, ενώ επιδείνωση επικρατεί στο λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Αρχικά, στη βιομηχανία παρατηρήθηκε ήπια υποχώρηση του αρνητικού ισοζυγίου των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση των εκτιμήσεων για τα αποθέματα. Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν αισθητά.
Ακόμα, στον τομέα των κατασκευών παρατηρήθηκε πτώση των αρνητικών προβλέψεων για την παραγωγή , καθώς επίσης και για την απασχόληση.
Αναφορικά με τις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν σημαντικά. Ανάλογη εικόνα επικρατεί για την τρέχουσα ζήτηση και για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο επιδεινώνονται, κάτι που ισχύει και για τις προβλέψεις για για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους. Ταυτόχρονα, παρατηρείται άνοδος των αποθεμάτων.
Επίσης, στο πεδίο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαπιστώνεται επιδείνωση των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τάση που παρατηρείται και στην εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους. Σχετικά με την αποταμίευση, τα στοιχεία δείχνουν μικρή εξασθένιση.
Μεταξύ άλλων, η έρευνα του ΙΟΒΕ σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Η εν πολλοίς στασιμότητα ως προς την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η έντασή της σε ορισμένες χώρες τον Ιούλιο, πιθανότατα κλιμάκωσαν εκ νέου την ανησυχία στα νοικοκυριά για τη διάρκεια και τις τελικές επιπτώσεις της. Στο διεθνές περιβάλλον επενεργούν αντίρροπα διάφορες εξελίξεις, από τη μια πλευρά η αύξηση των κρουσμάτων σε μεγάλες χώρες που δίνουν τον τόνο στην παγκόσμια οικονομία, όπως οι ΗΠΑ και από την άλλη, η πρόσφατη συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις βασικές χρηματοδοτικές παρεμβάσεις στην περίοδο 2021-2027, περιλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ανάκαμψης. Ο τρόπος που θα διοχετευτούν αυτοί οι πόροι στην οικονομία, οι συνέργειες με άλλα εργαλεία και η αποτελεσματική και ταχεία αξιοποίησή τους θα έχουν καθοριστική σημασία για τα προσεχή έτη. Απόλυτα κρίσιμη θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας καθώς η νέα κρίση θα φέρει ισχυρές πιέσεις στην απασχόληση σε σημαντικούς τομείς για την ελληνική οικονομία. Συνολικά, η διαχείριση της κρίσης κατόπιν της άρσης του lockdown αναδεικνύεται σε διαδικασία περισσότερο σύνθετη και με πιο πολλές προκλήσεις από ό,τι η περίοδος της πρώτης έξαρσης του νέου κοροναϊού».