
Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα έχει ως αντικείμενό της την εξεύρεση συμφωνίας για την δημιουργία του πολυπόθητου Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να έχει διάρκεια, καθώς δεν έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις των τεσσάρων χωρών που εμφανίζονται σκεπτικές απέναντι στο πρόγραμμα (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία).
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Αναφορικά με τις ενστάσεις του μπλοκ των τεσσάρων χωρών, απάντησε ότι δεν αποκλείεται να χρειασθούν συμβιβασμοί για το κλείσιμο της συμφωνίας.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Εάν τα κάνουμε σωστά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο ισχυροί». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι «όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και μία λύση είναι εφικτή. Η λύση είναι αυτή που περιμένουν οι άνθρωποί μας στην Ευρώπη, διότι οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν». Επιπλέον, υπογράμμισε πως «ο κίνδυνος του ιού επιμένει και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί, εάν η Ευρώπη είναι ικανή να σταθεί ενωμένη και να ξεπεράσει αυτή την κρίση που έχει σχέση με τον κορονοϊό με έναν πειστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με το Νext Generation EU. Όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά να εκσυγχρονίσουμε την Ένωσή μας και να πάμε μπροστά την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και την ψηφιοποίηση».
Ταυτόχρονα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, σημείωσε πως «είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης», συμπληρώνοντας ότι «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».
Ειδικοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η παρούσα Σύνοδος Κορυφής να μην καταλήξει σε συμφωνία, με αποτέλεσμα οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να υποχρεούνται να συναντηθούν ξανά σε λίγες εβδομάδες.