Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
89 views 7 sec 0 Comment

Moody’s: Θετική αποτίμηση για την μείωση των κόκκινων δανείων

Γιάννης Διαμάντης - 22 Ιουνίου, 2020

Με θετικό τρόπο εκτιμά ότι βαίνει η κατάσταση με τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναφέρεται στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το α’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019. Όπως σημειώνει, «η σταδιακή ανάθεση των NPEs σε εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία να διαχειριστούν τέτοια δάνεια, ενισχύει τις προοπτικές ανάκτησης και αφαιρεί τα NPEs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού τους. Επιτρέπει επίσης στις διοικήσεις να εστιάσουν στις νέες χρηματοδοτήσεις που αναμένεται να ενισχύσουν τα κέρδη την επόμενη διετία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα «κόκκινα δάνεια» που μεταβιβάστηκαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 30,8 δις ευρώ, την στιγμή που το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ανήλθαν σε 23,5 δις ευρώ. Το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στα 68,5 δις ευρώ.

Επιπλέον, ο Moody’s σημειώνει ότι «η αύξηση των ανακτήσεων θα βελτιώσει τη διάθεση ξένων επενδυτών για ελληνικά NPEs και τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, κάτι που θα δώσει κίνητρο στις τράπεζες να προωθήσουν τα σχέδιά τους για τιτλοποίηση NPEs και θα μειώσει το δυνητικό πλήγμα στα κεφάλαιά τους από αυτές τις τιτλοποιήσεις».

Τέλος, υπολογίζεται ότι το μέσο ποσοστό των «κόκκινων δανείων» στο σύνολο ανέρχονται στο 40%, με τον οίκο αξιολόγησης να επισημαίνει ότι η ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί την σημαντικότερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες από το 2016, χρονιά κατά την οποία έφτασαν στο 49%, που ήταν το ανώτερο επίπεδό τους. Αυτή η εξέλιξη επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών.

Ετικέτες: Moody's, Κόκκινα Δάνεια, τράπεζες

PREVIOUS

Χατζηδάκης: Στόχος να καλύπτουν οι ΑΠΕ το 35% της ενέργειας μέχρι το 2030

NEXT

Αδ. Γεωργιάδης: Τον επόμενο μήνα η έναρξη της επένδυσης στην Κασσιόπη
Related Post
24 Μαρτίου, 2020
Δωρεά Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου 1.000.000 Ευρώ για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας
19 Απριλίου, 2021
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 16,4% του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών τον Φεβρουάριο
22 Ιουνίου, 2023
Τετ-α-τετ Μητσοτάκη Ομπάμα στην Αθήνα
20 Δεκεμβρίου, 2019
Παυλόπουλος: Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved