Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
45 views 7 sec 0 Comment

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,9% στην ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Γιάννης Διαμάντης - 4 Ιουνίου, 2020

Πτώση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία φανερώνουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα σε σύγκριση με εκείνη τις αρχικές προβλέψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα κινήθηκε στο 3,2%.

Οι υψηλότεροι υφεσιακοί δείκτες παρατηρήθηκαν στη Γαλλία (5,4%), στην Ιταλία (4,8%), στην Ισπανία (4,1%), στην Πορτογαλία (2,4%) και στην Γερμανία (2,3%).

Ο τομέας που σταθεροποίησε την ελληνική οικονομία ήταν οι εξαγωγές, οι οποίες σημείωσαν αύξηση. Από την άλλη, σημαντικό πλήγμα δέχθηκαν οι επενδύσεις, στις οποίες παρατηρήθηκε κάμψη.

Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκαν τα εξής στοιχεία σε ετήσια βάση:

– Αύξηση της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

– Μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

– Αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

– Αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά 4,7%,

– Αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 0,01%.

– Αύξηση των εισαγωγών αγαθών κατά 0,2%  

– Αύξηση των εισαγωγών υπηρεσιών κατά 0,3%.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως τα στοιχεία είναι προσωρινά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης.

Σε δήλωσή του ο Υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε: «Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%.

Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Ετικέτες: ΑΕΠ, ΕΛΣΤΑΤ, πτώση, Τρίμηνο

PREVIOUS

Δίκαιοι κατώτατοι μισθοί: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά δεύτερο στάδιο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους

NEXT

ΕΚΤ: Αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 600 δις ευρώ
Related Post
16 Δεκεμβρίου, 2021
Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Δικαίωμα των Ευρωπαίων η φράση «Καλά Χριστούγεννα»
13 Μαΐου, 2021
ΑΑΔΕ: Τεχνολογική αναβάθμιση για την διευκόλυνση της διενέργειας ηλεκτρονικών ελέγχων
6 Ιανουαρίου, 2020
Τηλεθέαση: Στην κορυφή ο ΣΚΑΪ
3 Ιανουαρίου, 2020
Το επίσημο πρόγραμμα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Με ποιους θα συναντηθεί
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved