Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του χώρου της εστίασης, δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθηθεί. «Στόχος μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα σ’ ένα εστιατόριο να έχει το δυνατόν περισσότερα τραπέζια, με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις της εστίασης να λειτουργήσουν, να είναι βιώσιμες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που θα πάρουμε και με όχι ιδιαίτερα μεγάλη επέκταση στον δημόσιο χώρο, θα μπορούμε να φθάσουμε ενδεχομένως και στο 80% της δυναμικότητας των τραπεζιών ενός εστιατορίου, που κρίνεται ως όριο ότι θα τα καταφέρει σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι «αφού συμφωνήσουμε όλες τις λεπτομέρειες με τον υφυπουργό, κ. Παπαθανάση, τον καθηγητή, κ. Τσιόδρα και ενδεχομένως τον υφυπουργό, κ. Χαρδαλιά, θα έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα».
Σχετικά με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, επισήμανε πως «στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ υποβλήθηκαν αιτήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 5,5 δις ευρώ. Γι’ αυτό έκλεισε το σύστημα προσωρινά, για λίγες ημέρες και βάζουμε και επιπλέον χρήματα για να μπορέσει να «ξεκολλήσει». Παρακολουθούμε πια όχι τις αιτήσεις για δάνεια αλλά τις εκταμιεύσεις δανείων. Οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι για τις λίγες ημέρες που είχαν στη διάθεσή τους είναι ικανοποιητικές, εγώ θα ήθελα περισσότερες κι εκεί γίνεται η σχετική διελκυστίνδα μεταξύ μας».
Τέλος, για τον ρόλο των τραπεζών στην ανοικοδόμηση της οικονομίας, απάντησε: «Είναι απολύτως ξεκάθαρο στις τράπεζες -και στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή του επόπτη του τραπεζικού συστήματος- ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει την ευθύνη να παροχετεύσουν τις επόμενες εβδομάδες περί τα 15 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Εάν τα καταφέρουν, μπράβο τους. Εάν δούμε ότι δεν τα καταφέρνουν, η κυβέρνηση -για να μιλήσουμε και ρωμαϊκά- σ’ ένα κράτος έχει το λεγόμενο imperium. Δεν μ’ αρέσει η κρατική παρέμβαση πέραν ενός ορίου, θέλω σταθερό τραπεζικό σύστημα, σέβομαι τα τραπεζικά κριτήρια. Αλλά εδώ -για να συνεχίσουμε τα ρωμαϊκά- ισχύει το salus populi suprema lex esto. Καλοί οι τραπεζικοί κανόνες και τα κριτήρια, αλλά στο τέλος η σωτηρία του λαού είναι υπέρτατος νόμος. Άρα, τα χρήματα θα εκταμιευθούν».