Όλα στο προσκήνιο!
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
twitter
LinkedIn
Facebook
Youtube
Menu   ≡ ╳
  • Συνεντεύξεις
  • Αφιερώματα
  • News
  • Η Δική μας Άποψη
    • Μικρά Βέλη
  • Contact Us
☰
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Home > News
61 views 1 sec 0 Comment

ΙΟΒΕ: Τα σενάρια για την ύφεση στην ελληνική οικονομία

Γιάννης Διαμάντης - 15 Απριλίου, 2020

Δύο σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020 κάνει ο ΙΟΒΕ.

Οι εκτιμήσεις έγιναν υπό τον Γενικό Διευθυντή του οργανισμού, κ. Νίκο Βέττα, οι οποίες, αρχικά, παρουσιάζουν τα δύο ενδεχόμενα για την ύφεση. Κατόπιν, γίνεται αναφορά στα δημόσια οικονομικά επί κορωνοϊού αλλά και μετά το πέρας της πανδημίας.

Τα σενάρια

Αρχικά, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 5%. Αν επιβεβαιωθεί, προβλέπεται ότι θα παρουσιαστεί αρνητικός πληθωρισμός -2%, αύξηση της ανεργίας στο 19,3%, μείωση των επενδύσεων κατά 17%, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4% και της δημόσιας κατά 4,5%.

Το συγκεκριμένο σενάριο λαμβάνει υπόψιν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα υπάρχουν μέχρι τα μέσα Μαΐου με σταδιακή άρση των μέτρων, όπως οι μεταφορές. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χανόταν μικρότερο μέρος από τα προβλεπόμενα τουριστικά έσοδα πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Παράλληλα, η συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας υπολογίζει την ύφεση στην Ευρωζώνη στο 7%.

Το αρνητικό σενάριο εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει κοντά στο 9%. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχει αρνητικός πληθωρισμός -3,5%. Επιπλέον, η ανεργία θα φτάσει το 21%. Ακόμα, η μείωση στις επενδύσεις υπολογίζεται στο 30%, ενώ η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπεται να ανέλθει στο 8%. Για την δημόσια κατανάλωση προβλέπεται αύξηση 7,5%.

Αυτό το σενάριο προβλέπει την παράταση της πανδημίας μέχρι το καλοκαίρι ή την προσωρινή παύση και την επαναφορά της το φθινόπωρο. Επίσης, σύμφωνα με αυτό το σενάριο η ύφεση στην Ευρωζώνη θα φτάσει το 9%, κάτι που θα στοίχιζε ανεπανόρθωτα στον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, οι εκτιμήσεις γίνονται στη βάση παραγόντων, οι οποίοι είναι: η διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, το ύψος των μέτρων που απαιτηθούν και η τιμή του πετρελαίου.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις δημοσιονομικές δυνατότητες της Ελλάδας, με τον κ. Βέττα να θέτει προβληματισμούς για το ευρος των δυνατοτήτων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον ΙΟΒΕ αποτελεί η κατεύθυνση των δημοσιονομικών πόρων, καθώς οι δαπάνες για την υγεία είναι κάτω από τον μ.ο. της Ευρωζώνης (5% έναντι 7%), την ώρα που οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μ.ο. Έτσι, τίθεται το ζήτημα της αλλαγής κατεύθυνσής τους.

Ετικέτες: Ελληνική Οικονομία, ΙΟΒΕ, σενάρια

PREVIOUS

Τόμσεν: Έντονο πλήγμα στην ελληνική οικονομία λόγω εξάρτησης από τον τουρισμό

NEXT

Κορωνοϊός: Γερμανία και Κίνα κατά της απόφασης Τραμπ για τον ΠΟΥ
Related Post
16 Νοεμβρίου, 2020
Τσίπρας: Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά είναι και υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου
2 Ιουλίου, 2021
Σκυλακάκης: Αύξηση του κατώτατου μισθού όταν επιτραπεί από τις συνθήκες
11 Μαρτίου, 2022
Συστάθηκε το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
2 Φεβρουαρίου, 2020
Στ. Καλαφάτης: Απόφαση του πρωθυπουργού να μπει οριστικό τέλος στις παθογένειες του ποδοσφαίρου
Comments are closed.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
  • Blog
  • Contact Us
  • FAQ
© Copyright 2022 - ERLINNEWS. All Rights Reserved