Τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο χρέος κρούει το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, η έκθεση του Ινστιτούτου δείχνει ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 7,5 τρις δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Το συνολικό χρέος όλων των οικονομιών του πλανήτη ξεπέρασε τα 250,9 τρις δολάρια, την ώρα που οι προβλέψεις αναμένουν να ξεπεράσει τα 255 τρις δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΔΣ του οργανισμού αναφέρει πως «η Κίνα και οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν πάνω από το 60% της αύξησης. Ομοίως, το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών έκανε επίσης νέο ρεκόρ – στα 71,4 τρισ. δολάρια (220% του ΑΕΠ). Καθώς οι ενδείξεις δεν παραπέμπουν σε επιβράδυνση του ρυθμού συσσώρευσης χρέους, εκτιμούμε ότι το παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει τα 255 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος».
Παράλληλα, προσθέτει ότι «με τη μείωση των περιθωρίων για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση σε πολλά μέρη του κόσμου, οι χώρες με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους (Ιταλία, Λίβανος) – καθώς και εκείνες όπου το δημόσιο χρέος αυξάνεται ταχέως (Αργεντινή, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Ελλάδα ) – μπορεί να είναι πιο δύσκολο να στραφούν σε δημοσιονομικά κίνητρα».
Αναφορικά με τις αιτίες του φαινομένου, το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών επισημαίνει ότι η αύξηση αποδίδεται στις κυβερνήσεις και στις επιχειρήσεις (εκτός των τραπεζών). «Η μεγάλη αύξηση του παγκόσμιου χρέους την τελευταία δεκαετία – πάνω από 70 τρισεκατομμύρια δολάρια – το προκάλεσαν κυρίως οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις (εκτός τραπεζών). Για τις ώριμες αγορές, η άνοδος οφείλεται κατά κύριο λόγο στο δημόσιο χρέος (άνω των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των 52 τρισεκατομμυρίων δολαρίων). Ωστόσο, για τις αναδυόμενες αγορές ο κύριος όγκος της ανόδου ήταν στο χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (άνω των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε πάνω από 30 τρισεκατομμύρια δολάρια)».
Ως βασικότερη αιτία αναφέρεται η αγορά κρατικών ομολόγων, με το Ινστιτούτο να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων αυξήθηκαν από 87 τρις δολάρια το 2009 σε πάνω από 115 τρισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα του 2019. Η ανάπτυξη παρατηρήθηκε κυρίως στην αγορά κρατικών ομολόγων – οι οποίες αποτελούν σήμερα το 47% των παγκόσμιων αγορών ομολόγων σε σύγκριση με το 40% το 2009».