Τα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν από τον Κ. Σκρέκα

Τα μέτρα για τον έλεγχο ακρίβειας ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Αναλυτικά:

Πρώτο μέτρο: Μείωση παροχών προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών για τον καταναλωτή. Περιορισμό των συνολικών εκπτώσεων των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες»

Δεύτερο μέτρο: Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Απαγόρευση στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προιόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προιόντα που έχουν ανατιμήσει για 3 μήνες. Αυτό αφορα όλα τα προιόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Τρίτο μέτρο: Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρέωση των προμηθευτών να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Εφαρμογή πιστωτικού τιμολογίου ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρα. Το μέτρο αφορά συγκεκριμένα νωπά λαχανικά και κρέατα.

Τέταρτο μέτρο: Ορισμός πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία και εμπορικού κέρδους 7%.