Βόρεια Μακεδονία: Παραίτηση του νυν πρωθυπουργού Κοβάτσεφσκι, ενόψει εκλογών τον Μάιο

Σε παραίτηση θα οδηγηθεί την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση στη χώρα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου και 100 μέρες πριν από αυτές, σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση στις 27 ή 28 Ιανουαρίου, η οποία και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Βάσει μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που συγκυβερνούν, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της οποίας ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του αλβανικού κόμματος DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 όταν και απέκτησε την ανεξαρτησία της η χώρα.

Το DUI πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο της Βουλής και στέλεχος του αλβανικού κόμματος, Ταλάτ Τζαφέρι.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς από τις τάξεις της (Εσωτερικών και Εργασίας).

Οι βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαϊου, αναμένεται να συμπέσουν χρονικά με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην γείτονα χώρα, ο οποίος είναι εξαιρετικά πιθανό να διεξαχθεί, καθώς κανένας από τους μέχρι τώρα υποψηφίους για την προεδρία, δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο της 24ης Απριλίου.