Ενόχληση Μητσοτάκη για την ακύρωση της συνάντησης με Σούνακ, με απόφαση του δεύτερου

Tην έντονη διαμαρτυρία του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η ακύρωση της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον ομόλογό του αύριο το μεσημέρι, αλλά το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού έκανε γνωστό ότι αυτή η συνάντηση ακυρώθηκε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την αιτία αυτής της ακύρωσης.

Όπως όμως προκύπτει από την συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο BBC, όπου μίλησε ξεκάθαρα για τα ελληνικά επιχειρήματα σχετικά με την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και από την συνάντησή του με τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Kιρ Στάρμερ, αυτοί είναι οι λόγοι από τους οποίους ενοχλήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός και υπήρξαν οι αιτίες της ακύρωσης της συνάντησης.

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.