Θεσσαλία: Στήριξη της Κομισιόν στην Ελλάδα – Άμεση και ευέλικτη διάθεση 2,25 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) αναμένεται να στηρίξει άμεσα και ευέλικτα την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των τραγικών επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, ύστερα από την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα εξαγγέλοντας ότι για τη χώρα μας θα κινητοποιηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους έως συνολικά 2,25 δισ. ευρώ.

Μιλώντας για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε:

  • Χρήση κεφαλαίων από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής τα οποία διαφορετικά θα χαθούν
  • Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο από το οποίο θα κινητοποιηθούν  κεφάλαια που και σε αυτή την περίπτωση θα χάνονταν
  • Πόροι από την Κοινή Αγροτική Πολιτική που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από προηγούμενα προγράμματα. Οι συγκεκριμένοι πόροι θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές.
  • Η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει αίτημα στήριξης από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να είναι διαθέσιμα έως 400 εκατ. ευρώ.
  • Πόροι από το πρόγραμμα Next Generation EU.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες».

Παράλληλα, η ίδια ανακοίνωσε την δημιουργία μίας task force που θα ξεκινήσει τον προγραμματισμό της χορήγησης των αποζημιώσεων.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές το προηγούμενο διάστημα: την πύρινη λαίλαπα στον Έβρο και την κακοκαιρία Daniel.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε εκείνους που έχασαν τους ανθρώπους τους και ευχαρίστησε τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας, τις ένοπλες δυνάμεις, τους εθελοντές. Όπως επισήμανε, προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί πλεονέκτημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε: «Το σημαντικότερο είναι να μην απελπιζόμαστε. Θα ανακάμψουμε. Η Ευρώπη θα μας υποστηρίξει στην προσπάθειά μας. Γνωρίζω ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις μπορούμε να βασιζόμαστε στην προσωπική σας στήριξη, στην στήριξη της ΕΕ όπως συνέβη σε δύσκολες περιόδους και το ίδιο θα συμβεί και σήμερα».