ΗΠΑ: Κυρώσεις εναντίον 5 τουρκικών εταιρειών και ενός Τούρκου υπηκόου για σχέσεις με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος 5 τουρκικών εταιρειών και ενός Τούρκου υπηκόου, με την κατηγορία της βοήθειας προς την Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις εναντίον της για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα συμπεριλάβει στη λίστα κυρώσεων τις εταιρείες Margiana Insaat Dis Ticaret και Demirci Bilisim Ticaret Sanayi, λέγοντας ότι αυτές είναι μεταξύ εκείνων στις οποίες βασίστηκε η Ρωσία για την εισαγωγή «άκρως αναγκαίων αγαθών διπλής χρήσης για να βοηθήσει την Μόσχα στον απρόκλητο επιθετικό της πόλεμο στην Ουκρανία».

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σημειώνουν πως η πρώτη εταιρεία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αποστολές σε ρωσικές οντότητες κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αποτελούν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για την παραγωγή στρατιωτικών drones που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανίας, ενώ η δεύτερη τουρκική εταιρεία έχει στείλει αισθητήρες και εργαλεία μέτρησης στη Ρωσία.

Ακόμα, προβλέπονται κυρώσεις εις βάρος της εταιρείας Denkar Ship Construction για την παροχή υπηρεσιών επισκευής πλοίων που συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, του ναυπηγείου ID Ship Agency και της CTL Limited. Η τελευταία φέρεται να λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την αποστολή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων αμερικανικής και ευρωπαϊκής προέλευσης σε εταιρείες στη Ρωσία.

Το πρόσωπο που περιλαμβάνεται στις κυρώσεις είναι ο ιδιοκτήτης της ID Ship Agency, Ιλκέρ Ντογρουγόλ.