Γεωργιάδης: Η παράλληλη εργασία και η καταβολή περισσότερων ενσήμων θα οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη

Τα οφέλη των διατάξεων του νέου εργασιακού νομοσχεδίου παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι όποιος έχει δεύτερη εργασία και καταβάλλει περισσότερα ένσημα θα λαμβάνει υψηλότερη σύνταξη. «Η πληρωμή της εισφοράς είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα. Δεν θα μετριέται ως επιπλέον χρόνος, για να βγαίνει ο ασφαλισμένος νωρίτερα στη σύνταξη. Θα μετριέται, όμως, στο ύψος της σύνταξης», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος Υπουργός επισήμανε πως η ύπαρξη δεύτερης εργασίας ενισχύει την διαπραγματευτική ικανότητα του εργαζόμενου. «Όταν ο εργαζόμενος εξαρτά τη ζωή του και τον μισθό του από έναν εργοδότη, η διαφορά μεταξύ τους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Διαφορά ισχύος εννοώ. Όταν, όμως, ο εργαζόμενος έχει και εναλλακτική λύση δεύτερου εργοδότη και ο πρώτος εργοδότης ξέρει ότι αυτός έχει ήδη βρει και δεύτερη δουλειά, τότε η διαφορά της ισχύος μεταξύ των δύο μερών μειώνεται δραστικά υπέρ του εργαζομένου», ανέφερε.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση, σχολίασε ότι το νομοσχέδιο αποτυπώνει μία πραγματικότητα στον χώρο της εργασίας, ενώ κατά το ήμισύ του αποτελεί οδηγία της Ε.Ε.

Τέλος, ο ίδιος τόνισε ότι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα σε βάθος τετραετίας (Ιούλιος 2019-Ιούλιος 2023), με τάση ενίσχυσης των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.