Αίγυπτος: Η κυβέρνηση περιορίζει το κάλυμμα της κεφαλής των μαθητριών στα σχολεία

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου προχωρά σε περιορισμούς στη χρήση καλύμματος για το κεφάλι των μαθητριών στα σχολεία της χώρας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Παιδείας, Ρεντά Χεγκάζι, ανακοίνωσε την απόφαση και περιέγραψε τις κατευθυντήριες γραμμές της. Σύμφωνα με τον Ρεντά Χεγκαζί, το κάλυμμα της κεφαλής των μαθητριών στα σχολεία επιτρέπεται, χωρίς όμως να αποκρύπτει το πρόσωπό τους.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη η συναίνεση του κηδεμόνα για την χρήση καλύμματος της κεφαλής από μία μαθήτρια. ”Είναι κρίσιμο να είναι ενήμερος ο κηδεμόνας και να συμφωνεί με την απόφαση της κόρης του να καλύπτει το κεφάλι της, και αυτή η απόφαση πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου εθελοντική, ελεύθερη από κάθε εξωτερική πίεση ή επιβολή”, τόνισε.

Μάλιστα, ο Αιγύπτιος Υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι καμία αλλαγή δεν θα εγκριθεί επί του νόμου, χωρίς την συγκατάθεση της Γενικής Διεύθυνσης του αρμόδιου Υπουργείου.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί απάντηση στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι παρά το ότι έχουν τεθεί εκτός νόμου από το 2013, εξακολουθούν να επηρεάζουν τμήματα της κοινής γνώμης στην Αίγυπτο. Ένας εξ αυτών των τρόπων είναι η επιβολή της χρήσης του χιτζάμπ από τις μαθήτριες στα σχολεία για λόγους σεμνότητας.