Ενισχυμένα τα φορολογικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σημαντική ενίσχυση σημειώνεται στο πεδίο των φορολογικών εσόδων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές πλατφόρμες, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, τα συνολικά έσοδα για το 2022 αναμένεται να φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι συνεπείς φορολογικά.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως «ξεκινήσαμε με έσοδα 50 εκατ. ευρώ από τις πλατφόρμες τύπου Booking, AirBnB κ.ά. και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 500 εκατ. Δηλαδή έχουμε φτάσει πλέον δέκα φορές πάνω. Έχω, δε, την αίσθηση -θα το επιβεβαιώσουμε όταν ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις- ότι για το 2022 θα ξεπεράσουμε τα 600 εκατ. ευρώ».

«Τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και που ενισχύονται από το νέο νομοσχέδιο είναι επαρκή, δε χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Μάλιστα, η οδηγία 2021/514 που καλούμαστε να ψηφίσουμε, είναι αποτέλεσμα και των δικών μας ενεργειών. Διότι, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχαμε ήδη κατορθώσει να πείσουμε τις πλατφόρμες διαμοιρασμού να συνεργαστούν με την ΑΑΔΕ και να μας δώσουν στοιχεία. Τις αναγκάσαμε να συμμορφωθούν, επί ποινή αποχώρησης από την Ελλάδα. Γι’ αυτό και συμμορφώθηκαν», είπε.

Ακόμα, ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «το 90% όσων ιδιοκτητών παραχωρούν ακίνητα για τέτοιου είδους μίσθωση στην Ελλάδα, φορολογούνται κανονικά, κάτι που αποτελεί μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ως προς την αντιμετώπιση αυτού του είδους της φοροδιαφυγής. Η Οδηγία 2021/514, λοιπόν, έρχεται να επεκτείνει το επιτυχημένο μοντέλο της χώρας μας στην υπόλοιπη Ε.Ε»

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της δικαιοσύνης. Ειδικότερα, επισήμανε πως η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η δικαιοσύνη μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, θα επιτρέψει την αύξηση των εισοδημάτων, διότι οδηγεί στην εξυγίανση της οικονομικής δραστηριότητας, αυξάνοντας πολύ πιο ουσιαστικά και πιο γρήγορα το ΑΕΠ».