Αναγκαίες οι διακοπές, αλλά πως;

Εν μέσω διακοπών, θα ήθελα να κάνω λίγες παρατηρήσεις σχετικά με τα ταξίδια και τον τουρισμό με την επισήμανση ότι γράφω τη γνώμη μου και δεν σημαίνει ότι απαραίτητα έχω δίκιο.

Bλέπω όλους στα social media φωτο από νησιά, κάθε καλοκαίρι και συγκεκριμένα κάθε Αύγουστο.

Η μαγκιά θα ήταν να πηγαίναμε διακοπές τα Χριστούγεννα εκεί, ή τριήμερο τις Απόκριες. Παρέα με τους ντόπιους. Να δώσουμε ζωή και τον χειμώνα. Να βοηθήσουμε τουριστικά σε εποχές εκτός καλοκαιριού.

Όλα τα άλλα που κάνουμε, μια φορά τον μήνα κάθε χρόνο είναι καθαρή υποκρισία. Και φυσικά βάζω και τον εαυτό μου μέσα.

Επίσης, το πιστεύω ακράδαντα, μόνο ο εσωτερικός τουρισμός είναι η ατμομηχανή. Εμείς, μπορούμε να κρατήσουμε αυτόν τον τόπο όρθιο, ακόμα και από το υστέρημα.

Οι τουρίστες εξ εξωτερικού είναι δύο ταχυτήτων την τελευταία δεκαετία:

Ή… πάμπλουτοι μέσα σε γιοτ, ή φτωχοί που κοιμούνται μέσα σε Sleeping Bags σε παγκάκια. Αυτήν την εικόνα έχω αποκομίσει από πολλά μέρη που έχω βρεθεί τα τελευταία χρόνια της… κρίσης (γενικώς της κρίσης).

Μπορώ να μιλάω για όλα αυτά, ακριβώς γιατί είχα την τύχη, την ευτυχία να ταξιδέψω σε δεκάδες μέρη όλα αυτά τα χρόνια, από μικρό παιδί μέχρι σήμερα. Έχω περάσει όλους τους νομούς της ηπειρωτικής χώρας έστω και μια φορά (πλην Σερρών, Δράμας). Και έχω πάει στα βασικά νησιά (Ρόδος, Πάρος, Κρήτη, Λευκάδα, Κέρκυρα, Χίος κ.α).

Έχω λοιπόν μια εικόνα του συνόλου. Είχα και έχω τη σύγκριση.

Και ξέρω, θυμάμαι και συγκρίνω.

Αυτό για να το πεις, πρέπει να έχεις πάει σε πολλά μέρη. Δεν μπορείς να διαμορφώσεις άποψη και εικόνα από τον καναπέ του σπιτιού σου.

Πρώτα απ΄ όλα, η ακρίβεια πέρσι και φέτος ΘΕΡΙΖΟΥΝ και αυτό είναι ένας εξ΄ ορισμού ανασταλτικός παράγοντας για να πατήσει τέρμα το γκάζι ο τουρισμός. Έχει μόνιμα… κόφτη.

Άλλη σκέψη που κάνω είναι η εξής: Τα λαμόγια που βάζουν καπέλα στην τιμή (ξενοδόχοι, εστίαση κ.α- όσοι είναι), δεν έχουν μέλλον. Νομοτελειακά, τους ξεβράζει το κύμα. Μόνο οι τίμιοι πάνε μπροστά γιατί τους επιβραβεύει το κοινό. Πχ ψάχνοντας φέτος από αρχές Ιουλίου να πάω Ρόδο ή Μήλο, Σίφνο, έβρισκα κάτι τιμές εξωφρενικές για διαμονή. Και σε ξενοδοχεία, αλλά κυριότερα σε Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα.

Σε γενικές γραμμές επίσης τo κακό είναι ότι αρκετές περιοχές της χώρας δεν διαθέτουν καν την αναγκαία υποδομή για υψηλού επιπέδου τουρισμό και οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι στον ουρανό. Κανείς μέσος Έλληνας δεν μπορεί οικονομικά να αντέξει διακοπές σε ξενοδοχεία πάνω από 5-6 μέρες. Γιατί είναι αναγκαίες οι διακοπές για όλους, αλλά πως; Με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις; Κάτω από ποιες συνθήκες;

Αυτό το πράγμα μοιραία και σύντομα θα το βρούμε μπροστά μας και οι τουρίστες θα πάνε Τουρκία, Αλβανία (παράλια), Μάλτα κι αλλού. Eάν δεν έχουν πάει ήδη… Πρέπει όλοι μαζί- κι όταν γράφω όλοι, εννοώ όλοι, από πολύ ψηλά μέχρι τους πολίτες- να το πάρουμε αλλιώς, πριν είναι αργά για τον τουρισμό το 2024.

Πηγή φωτο: love-greece.com